Članak

Muslimović tražio donaciju za SDA

14. Marta 2017.14:49
Na suđenju za zloupotrebe u “Unsko-sanskim šumama”, svjedok Kantonalnog tužilaštva je rekao da je optuženi Đevad Muslimović tražio donacije za Stranku demokratske akcije (SDA).

Ratko Macanović, vlasnik firme “Gros” iz Prijedora koja se bavi proizvodnjom rezane građe i drvopreradom, rekao je da je poslovao sa Unsko-sanskim šumama od 2006. do 2011. godine.

“Redovno sam plaćao svoje obaveze prema njima. Pored toga, pri potpisivanju Ugovora, dobio sam dva vaučera koje sam platio 2.000 maraka. Direktor je rekao da se treba dati donacija za SDA. Ja nisam bio prisutan na toj donatorskoj večeri niti sam sipatizer ni član bilo koje stranke, ali sam te vaučere uzeo jer sam sarađivao sa šumama”, kazao je Macanović.

Prema riječima ovog svjedoka, saradnja s “Unsko-sanskim šumama” prekinuta je zbog nesporazuma s Muslimovićem oko gradnje vikendice.

“Dogovarali smo to i direktor je vidio katalog kuća koje proizvodimo i odabrao jednu. Rekao sam mu da je cijena tog objekta oko 30.000 KM. Trebalo je uplatiti avans, ali je direktor umjesto avansa poslao oko 66 kubika kvalitetnih trupaca. Zbog dobre saradnje u ranijem periodu, pristao sam na to… Kasnije sam tražio da poravnamo račune i da mi se uplati preostali dug, koji je, prema mojoj procjeni, oko 12.000 KM, no, od Muslimovića sam dobio poruku da sam zaboravio 2009. i 2010. godinu”, rekao je Macanović.

Svjedok je pojasnio da nakon ovog nesporazuma nije želio raditi sa Unsko-sanskim šumama.

Đevad Muslimović je optužen zajedno s Fadilom Šehićem, Sabahudinom Solakovićem, Rasimom Mehmedovićem, Enesom Karićem i Fahirom Sirćom da su, kao organizirana grupa, od više firmi koja se bave sječom drva primali novac, darove i druge oblike koristi. Prema optužnici, pribavili su korist od 540.100 maraka i zahtijevali dodatnih 76.500 KM.

Svjedok Fahrudin Talić, šef proizvodnje u firmi “Una les”, kazao je da je dobivao lošiju sirovinu na području Petrovačke šumarije, te da su zbog toga počeli poslavati sa šumarijom u Sanskom Mostu.

“Mogu reći da je šumarija u Sanskom Mostu bila najprofesionalnija i da je ta saradnja bila korektna. Roba je bila puno kvalitetnija. Zbog tog odnosa u dva navrata sam sa po 600 i 400 maraka počastio Enesa Karića. On to nije tražio od mene, ali ja sam bio zadovoljan robom i svojevoljno sam ga počastio kako bi ta saradnja ostala dobra i dalje”, rekao je Talić.

Svjedok je kazao da Karić od njega nije iznudio novac, već da je to bila njegova volja.

Na ovom ročištu svjedočilo je Jasmin Mešić, vlasnik firme za sječu i izvoz drvnih sortimenata iz Bosanskog Petrovca, koji je rekao da je uvijek imao “opstrukcije od strane Unsko-sanskih šuma”.

“Znalo se, ili si Sirćin i dobro posluješ ili nisi i slabo posluješ. Od mene niti je ko tražio novac niti sam ga dao”, rekao je Mešić.

Svjedok Nedžad Tutić, vlasnik firme “Deca merc” iz Bihaća, kazao je bio nezadovoljan saradnjom sa “Unsko-sanskim šumama” jer nije dobijao potrebne količine sirovine. Ispričao je kako je zbog potreba za sirovinom nazvao Muslimovića pitajući da da mu odobri 300-500 kubika robe.

“Doslovce mi je rekao: ‘Nemoj više zvati nikad, jer to od mene nećete dobiti’”, prisjetio se svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. mart.

Dženita Duraković