Članak

Mujčinović i ostali: Uloga policije svedena na minimum

10. Marta 2017.16:41
Odbrana je u nastavku završne riječi zatražila od Suda BiH da Selmana Busnova oslobodi optužbi za zločin protiv civila počinjen nad srpskim stanovništvom na području Kladnja.

Odbrana Busnova je kazala da optuženi i njegovi podređeni nisu bili nadležni ni odgovorni za sudbinu srpskih civila zatvorenih u Stuparima kod Kladnja.

Branilac Ismet Beganović je naglasio da optuženi Busnov nije imao nikakva ovlaštenja za zatvorena lica srpske nacionalnosti u Stuparima.

Govoreći o razmjeni, Beganović je kazao da je jedino bila moguća ukoliko je odobri Ratno predsjedništvo.

“Bilo ko od pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kladanj nije imao takvu ingerenciju, pa čak ni sam načelnik stanice. Jedino ko je mogao sam da donese odluku o razmjeni bio je Osman Čučak, predsjednik Ratnog predsjedništva”, naglasio je Beganović.

On je objasnio da je vojsci na području Kladnja dato ovlaštenje da vodi ključnu ulogu kada je u pitanju bezbjednost i logistika, kao i da preuzme potpunu komandnu i rukovodstvenu kontrolu nad policijom.

“Uloga policije je svedena na minimum. Ostali su bez naoružanja i samim tim morali su da izvršavaju naređenja bez pogovora. Selman nije imao nikakvu mogućnost odlučivanja u bilo kojem segmentu života. Sve odluke su se morale izvršavati, bez pogovora”, naglasio je Beganović.

Dodao je i da je u optužnici navedeno da je Busnov bio načelnik SJB-a Kladanj od prvog juna 1992. godine, dok je prema dokazima Odbrane Busnov postao načelnik 30. oktobra 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Busnova da je, kao načelnik SJB-a Kladanj, propustio da spriječi i sankcioniše radnje svojih podređenih u vezi sa zatvorenim civilima srpske nacionalnosti u Stuparima. Prema optužnici, Busnov je najmanje od 1. jula 1992. bio na ovoj poziciji i ujedno nadređen i Stanici policije u Stuparima.

Za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i njihovo premlaćivanje i nečovječno postupanje, sa Busnovom, sudi se i Safetu Mujčinoviću, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću i Osmanu Gogiću, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te Teritorijalne odbrane (TO).

Iznoseći završnu riječ, Beganović je kazao i da je sasvim jasno ko je smjestio lica srpske nacionalnosti u Stupare, kao i ko je odlučivao o njihovoj eventualnoj razmjeni.

“Pripadnici stanice policije, još jednom ponavljam, nisu u Stuparima zatvorili niti jedno lice. Moj branjenik nije znao za dešavanja na području Mjesne zajednice Stupari, tako da nije mogao, niti je izdavao bilo kakva naređenja. Smatramo da je optužba dosta široka i paušalna, te da Vijeće nije uvjereno da je Busnov počinio bilo kakvu radnju koja mu je stavljena na teret. Iz tog razloga tražim oslobađajuću presudu za mog branjenika”, zaključio je Beganović.

Početak iznošenja završne riječi petooptuženog zakazano je za 31. mart.

Dragana Erjavec