Članak

Jusufranić i Petrović: Bez tehničke dokumentacije za autopraonice

9. Marta 2017.16:35
Na suđenju bivšim čelnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća – Gradski saobraćaj Sarajevo (GRAS), svjedok Optužbe je ispričao o proceduri nabavke autopraonica koje nikada nisu krenule s radom.

Izo Kukan, nekadašnji rukovodilac tehničke službe u GRAS-u, bio je član radne grupe koja je trebala dati procjenu svrsishodnosti kupovine autopraonica. Prema njegovim riječima, grupa je zaključila da je potrebna kupovina tri autopraonice, dok su za jednu procijenili da je dovoljan popravak.

“Izvještaj je dostavljen generalnom direktoru, rukovodiocima tehničkih službi, te članovima komsije. Nije mi poznato je li izvještaj zaprimio Upravni odbor koji donosi odluku i šalje je na saglasnost u Ministarstvo saobraćaja a onda mi pokrećemo proceduru kao kod svih nabavki… Izvještaj je sačinjen prije pokretanja tenderske procedure. Nismo pribavili dozvole za gradnju jer smo planirali graditi na lokacijama postojećih praonica. Tehnička dokumentacija do danas nam nije dostavljena”, rekao je Kukan.

Dodao je da su očekivali milionsku zaradu od praonice minibusa, koja je imala zadatak isplatiti ostale praonice. Na pitanje tužioca Senada Osmića koliko je ta praonica oprala vozila u proteklih deset godina, svjedok je odgovorio “nijedno”.

“Nismo radili ekonomske studije o tome koliko će sredstava trebati da praonice krenu s radom. U neke praonioce nije trebalo ulagati, ali kod jedne smo utvrdili da nam nedostaje trafo, za što je bilo potrebno 240.000 konvertibilnih maraka”, dodao je Kukan.

Svjedok je rekao da je krajem 2005. godine počela isporuka praonica, ali da za njih nisu imali tehničku dokumentaciju, a već početkom 2006. Jusufranić odlazi iz GRAS-a.

Bivšeg direktora GRAS-a Ibrahima Jusufranića i šefa turističke poslovnice ovog preduzeća Branislava Petrovića optužnica tereti da su od 2001. do polovine 2006. godine, kao odgovorne osobe, zloupotrijebili svoje službene položaje i ovlaštenja, te nanijeli štetu budžetu Kantona Sarajevo. Prema navodima Tužilaštva, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 konvertibilnih maraka, a obojica se terete da su drugome pribavili korist blizu 100.000 KM. Petrović se još tereti za krivotvorenje službene isprave.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Kukan je potvrdio da je putovao u Sloveniju u firmu “Elesprom” i prije nego je donesena odluka o kupovini. S njim je putovao i sin prvooptuženog Jusufranića.

Svjedoku je prikazana i izjava koju je dao Federalnoj upravi policiji, kada je rekao da je optuženi Branislav Petrović, koji je brat supruge Ibrahima Jusufranića, imao povlašten položaj, te je potpisivao marketinške ugovore za koje nije ovlašten.

“Pričalo je pola firme da je tako, ali ja to nisam vidio. Sve je na nivou ‘rekla-kazala’”, ustvrdio je Kukan.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. april.

Elameri Škrgić Mikulić