Članak

Pritvor direktoru Šumskog gazdinstva Kladanj osumnjičenom za uzimanje mita

6. Marta 2017.16:11
Općinski sud Živinice prihvatio je prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio jednomjesečni pritvor Reufu Avdibašiću, direktoru Šumskog gazdinstva Kladanj koji se sumnjiči za primanje mita.

Avdibašić je uhapšen u petak, 3. marta, zbog sumnje da je od septembra 2016. do marta ove godine, u više navrata i u različitim iznosima, primio ukupno 1.600 eura dara od direktora jednog privrednog društva iz Gračanice.

Iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla su saopćili da se Avdibašić sumnjiči da je dar primio kako bi “pogodovao” ovom poduzeću, te je zaposlenicima nalagao da se, po ubrzanoj dinamici i van utvrđenog redoslijeda, vrši isporuka kvalitetnijih drvnih sortimenata a na štetu drugih drvoprerađivača koji posluju sa šumskim gazdinstvom.

“Avdibašić je osumnjičen i da je zloupotrebom službenog položaja pogodovao da više osoba bez potpisanog ugovora o veleprodaji sa šumskim gazdinstvom preuzima drvne sortimente. Također, osumnjičen je i da je pogodovao da određene osobe sijeku drvo van propisanih procedura ili da preuzimaju drvo za ogrjev ili sadnice drveta bez plaćanja gazdinstvu, te da je u jednom slučaju naložio zaposlenicima da onemoguće jednom drvoprerađivaču kupovinu drvnih sortimenata iako je to privredno društvo imalo potpisan ugovor za izvoz drveta s gazdinstvom”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo i pripadnici Odjeljenja za organizirani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzla proveli su istražne radnje i prikupili operativna saznanja o ovim krivičnim djelima, te je prilikom pretresa, obavljenog u petak u Lukavcu, kod osumnjičenog pronađeno 600 eura za koje se sumnja da ih je isti dan primio od vlasnika gračaničkog poduzeća.

Iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla su saopćili da se istraga vodi i protiv S.H., direktora gračaničkog poduzeća, zbog sumnje da je počinio krivično djelo davanja dara ili drugih oblika koristi.

Admir Muslimović