Članak

Novac za “šumarijadu” direktoru Muslimoviću

22. Februara 2017.11:24
U nastavku suđenja za zloupotrebe u šumskom privrednom društvu, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću kazao je da je optuženom Đevadu Muslimoviću i drugima više puta davao novac.

Mustafa Lozić je posvjedočio da je njegova firma “Lozić“ d.o.o. vršila poslove sječe dreveta za “Unsko-sanske šume”.

“Direktora Đevada Muslimovića sam upoznao prilikom organizacije šumskog takmičenja, kada nam je svima tražio po 1.000 maraka za ‘šumarijadu’. Dao sam. Drugom prilikom pozvan sam u šumariju da svi mi firmaši isfinansiramo doškolovanje za Fahira Sirću i Muslimovića. Dao sam 3.500 maraka, shvatio sam da to moram platiti da ne bih imao kontraudar na posao koji nam je ovisio o njima”, izjavio je Lozić.

Nekoliko puta svjedok je, kako je dodao, novac dao i Fadilu Šehiću, kao i Sabahudinu Solakoviću, te Fahiru Sirći.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću tereti Đevada Muslimovića, Fadila Šehića, Sabahudina Solakovića, Rasima Mehmedovića, Fahira Sirću i Enesa Karića da su od 2006. do sredine 2014. godine, kao organizirana grupa, od više firmi koje se bave sječom drveta primali novac, darove i druge oblike koristi, čime su sebi pribavili korist od 540.100 konvertibilnih maraka (KM) i zahtijevali dodatnih 76.500 KM.

Svjedok Hasib Kasupović također je rekao da je bio podizvođač radova šumske sječe za “Unsko-sanske šume” i da je “plaćao fešte za direktorovu ekipu”.

Kasupović je dodao da je jedne prilike platio 1.000 KM gume za “džip”, te dao 2.000 KM za direktora posredstvom njegovog vozača Hajrudina Pehlivanovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. februar.

Dženita Duraković