Članak

Preduzeću “Džerikom” isplaćena skoro četvrtina miliona poticaja

9. Februara 2017.11:49
Na suđenju za korupciju i organizovani kriminal Jerku Ivankoviću-Lijanoviću i troje drugih optuženih pred Kantonalnim sudom u Tuzli, Optužba je priložila materijalne dokaze o odobravanju isplata poticaja preduzeću “Džerikom” iz Gradačca.

Tužiteljica Anela Garčević u sudski spis je uložila tri rješenja federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kojima je preduzeću “Džerikom” odobrena isplata budžetskih sredstava Federacije BiH, po osnovu poticaja u ukupnom iznosu od 230.281 konvertibilnih maraka.

Garčević je kao dokaz priložila i deset izvoda iz trezorskih aplikacija, koje potvrđuju isplatu sredstava na račun “Džerikoma”.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je pojasnilo kako ovi dokazi potvrđuju da je gradačački “Džerikom” jedna od firmi koje su dobile poticaj, uz prethodni dogovor sa optuženim da će polovicu sredstava vratiti njemu.

Optužnica Jerka Ivankovića Lijanovića, Suada Čamdžića, Merseda Šerifovića i Stipu Šakića tereti za zloupotrebe položaja i ovlašćenja vezano za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu, Optužba je ranije zaključila sporazum o priznanju krivnje sa Edinom Ajanovićem, bivšim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Tuzlanskog kantona.

Sporazum je prihvatio Kantonalni sud Tuzla te je donio osuđujuću presudu i izrekao Ajanoviću kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Na ovom ročištu se nisu pojavili svjedoci Alan Smajić, Amir Hećimović i Toni Bošnjak.

Nastavak suđenja planiran je za 17. februar.

Admir Muslimović