Članak

“Dita” oštećena povratom robe

6. Februara 2017.14:40
U nastavku suđenja bivšim direktorima Fabrike deterdženata “Dita” za zloupotrebe položaja, vještaci Optužbe su kazali da je povratom robe iz sarajevske kompanije “Lora” trebalo biti uplaćeno “Diti” oko pola miliona, ali da je naplaćeno samo 115.000 konvertibilnih maraka.

Vještaci ekonomske struke Lejla Hadžić i Mirza Halilović rekli su na suđenju Abdulahu Šahmanoviću i Adnanu Džiniću, bivšim direktorima Fabrike deterdženata “Dita” Tuzla, da je predmet njihovog vještačenja bio povrat robe iz sarajevske kompanije “Lora”.

“Povrat oštećene robe iz ‘Lore’ u ‘Ditu’, u iznosu od 537.000 KM, trebala je snositi kompanija ‘Lora’. Uvidom u bruto bilans poslovanja ‘Dite’ u periodu od 2007. do 2010. godine, utvrđeno je da je izvršeno 115.000 maraka povrata. Također, pokazatelji od 2006. do 2011. godine govore da je u tom periodu nastala šteta od 421.900 KM”, pojasnila je Hadžić.

Abdulah Šahmanović, koji je bio direktor “Dite” 2005. godine, te Adnan Džidić, koji je tu dužnost obavljao od septembra 2005. do 2012. godine, terete se za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, u vezi sa odlukama koje su donosili tokom poslovnog odnosa s firmom “Lora” iz Sarajeva, koja je bila generalni distributer proizvoda “Dite”.

U optužnici je navedeno da su Šahmanović i Džidić kršili odredbe Pravilnika o načinu i uvjetima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, te u slučaju Džidića i odredbe Ugovora o distribuciji u vezi s povratom robe, čime su pribavili imovinsku korist “Lori”, a oštetili “Ditu”.

Na pitanje Šahmanovićevog advokata Rifata Konjića da li je likvidnost “Dite” te njeno uspješno poslovanje u vrijeme vlasništva “Lore” bilo predmet vještačenja, vještaci su odgovorili da nije.

Nastavak suđenja planiran je za četvrtak, 9. februar.

Admir Muslimović