Članak

Transparency International: BiH gubi bitku s korupcijom

25. Januara 2017.12:32
Bosna i Hercegovina se, prema Indeksu percepcije korupcije “Transparency Internationala” nalazi na 83. mjestu od ukupno 176 zemalja, ispod država regiona – Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

“Transparency International” u BiH predstavio je rezultate Indeksa percepcije korupcije za 2016., kojim svake godine rangira zemlje širom svijeta u odnosu na percipirani nivo korupcije u javnom sektoru. BiH je ove godine dobila ocjenu 39, na skali od nula do 100, i nalazi se na 83. mjestu od ukupno 176 zemalja uključenih u istraživanje. BiH na listi dijeli poziciju s Albanijom, a nalazi se ispod Hrvatske, Crne Gore i Srbije, dok su ispod Makedonija, koja je najviše nazadovala u regionu, i Kosovo.

Ovogodišnji rezultati pokazuju da sve više zemalja bilježi nazadak, što pokazuje potrebu za preduzimanjem hitnih mjera u borbi protiv korupcije, posebno u zemljama kao što je BiH, u kojima sistemska korupcija na najvišim nivoima vlasti vodi sve većoj nejednakosti u raspodjeli moći i bogatstva i jazu između političkih elita i građana, rečeno je u “Transparency Internationalu”.

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora “Transparency Internationala” u BiH, istakao je da nepostojanje napretka BiH na listi Indeksa percepcije korupcije jeste zapravo pokazatelj odsustva napretka u bilo kojem reformskom procesu.

“Korupcija je pojela ovu zemlju. Najopasnija je ona politička, te korupcija u pravosudnom sistemu. Posebno u tužilaštvima. Saniranje stanja u pravosudnom sistemu počinje većom transparentnošću. Nezavisnost, na koju se referira pravosudni sistem, nije isto što i neodgovornost”, rekao je Blagovčanin.

Elameri Škrgić Mikulić