Članak

Ured za reviziju ostao bez novih uposlenika

19. Januara 2017.13:44
Budžetom Federacije BiH za 2017. godinu nije prihvaćen zahtjev Ureda za reviziju za 11 novih uposlenika, zbog čega su iz ove institucije naveli da je došlo do kršenja zakona i da neće moći pratiti povećan obim posla.

Iz Ureda za reviziju su kazali da Vlada Federacije BiH u budžetu nije predvidjela povećana sredstva za zapošljavanje novih radnika, iako je Parlamentarna komisija prihvatila zahtjev za većim sredstvima za reviziju.

“Naš prijedlog budžeta zasnovan je na planiranim aktivnostima i potrebnim ljudskim resursima. Planom i programom rada Ureda za reviziju za 2017. godinu predviđeno je povećanje revizija u odnosu na prethodnu godinu za 43 posto, za što je potrebno obezbjediti dodatna finansijska sredstva i ljudske resurse”, naveli su iz Ureda za reviziju.

Usvojenim budžetom, kako su kazali u Uredu za reviziju, nisu odobrena sredstva za 11 novih uposlenika, zbog čega je narušena “nezavisnost i kredibilitet Ureda za reviziju”.

S druge strane, Ministarstvo finansija Federacije BiH, koje je predložilo budžet, odbacuje tvrdnje da opstruiraju rad Ureda za reviziju.

“Ministarstvo je u cijelosti ispunilo obaveze definirane Zakonom o proračunima u Federaciji BiH, te zatim uputilo i poziv na konzultacije koje Ured za reviziju nije prihvatio. Usprkos tomu, Federalno ministarstvo je uvažilo većinu zahtjeva Ureda za reviziju”, rekli su u federalnom Ministarstvu finansija.

Zahtjev za upošljavanjem 11 novih radnika, kako su naveli, nije mogao biti prihvaćen s obzirom da je na snazi zaključak Vlade Federacije BiH o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade troškova zaposlenih.

“Ministarstvo nije bilo u mogućnosti odobriti zahtjev Ureda za reviziju institucija u FBiH za 11 novih zaposlenika, jer bi to bilo u suprotnosti s ovim zaključkom Vlade”, pojasnili u Ministarstvu finansija.

U Uredu za su kazali da je umanjenjem budžeta ovoj instituciji bez prethodnih konsultacija prekršen Zakon o reviziji, koji osigurava nezavisnost Ureda u finansiranju.

Ured za reviziju institucija Federacije BiH u toku godine revidira rad više od 2.000 subjekata.

Elameri Škrgić Mikulić