Članak

Medić i Rajič: Iznervirani svjedok Optužbe

16. Decembra 2016.15:28
Suđenje za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine odgođeno je nakon što je zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH izjavio da ne želi svjedočiti jer je iznerviran.

Tužilac Stanko Blagić je rekao da zaštićeni svjedok “D”, koji se nalazi na izdržavanju kazne, nije želio razgovarati s Tužilaštvom. Naveo je da je svjedok zatražio medicinsku pomoć jer ga je “iznervirao policajac”.

Nakon kraće pauze, Tužilaštvo je obavijestilo Sudsko vijeće da nije moglo razgovarati sa svjedokom “D”.

“On je zatražio da uđe u sudnicu i lično vama kaže zašto ne želi danas da svjedoči, zašto je iznerviran”, rekao je tužilac Blagić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Sead Đikić je konstatirao da je svjedok “D”, prema informaciji koju je dobio od Sudske policije, “inače poznat po nepoštivanju osoba”, te upitao Tužilaštvo da li može garantirati da svjedok neće praviti probleme u sudnici.

Nakon što je Tužilaštvo kazalo da ne može garantirati za ponašanje svjedoka, Sud BiH je odgodio ročište i sugerirao Tužilaštvu da utvrdi da li je moguće da on svjedoči.

Svjedok “D” je trebao svjedočiti na suđenju Ivanu Mediću i Tonći Rajiču, bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS). Medić je optužen da je od 5. maja do 17. augusta 1992. godine učestvovao u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj. Tužilaštvo BiH tereti Rajiča za pokušaj ubistva jedne osobe.

Suđenje se nastavlja 13. januara.

Srđan Kureljušić