Članak

Disciplinski postupak štiti tajnost drugih predmeta

28. Novembra 2016.12:52
Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) naredila je da će svjedoci u postupku protiv tužiteljice Nives Kanevčev biti saslušani bez prisustva javnosti, radi zaštite tajnosti tekućih predmeta Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Advokatica Senka Nožica, koja zastupa tužiteljicu Kanevčev, zatražila je isključenje javnosti, kazavši da mediji često o disciplinskim postupcima izvještavaju senzacionalistički i da je potrebno zaštititi dignitet pravosuđa.

“Ostavljam vijeću da odluči, ali mislim da u ovoj fazi ne smiju biti prisutni mediji. Ovo nije krivični postupak, već disciplinski, protiv jedne od vodećih osoba u pravosuđu, a znamo kako neki mediji izvještavaju i da nakon toga često ostane mrlja na određenim osobama, bez obzira na ishod postupka”, rekla je Nožica.

Predsjedavajuća disciplinske komisije, Alma Džaferović, prihvatila je prijedlog za isključenje javnosti, ali samo za vrijeme saslušanja svjedoka, dok će ulaganje materijalnih dokaza biti urađeno na javnoj sjednici.

Na ovom ročištu su u korist disciplinskog tužioca svjedočili glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić, tužilac Sead Kreštalica i još jedan svjedok.

Disciplinski postupak protiv tužiteljice Kanevčev, kako je ranije saopćeno iz VSTV-a, iniciran je pritužbama Dalide Burzić koje se odnose na period kada je Kanevčev bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Trenutno je tužiteljica u Tužilaštvu BiH.

Ured disciplinskog tužioca tereti Kanevčev za odavanje povjerljivih informacija, nemar u radu, neizvršavanje upustava nadređenog tužioca, namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto ili diciplinskim stvarima, kao i druga djela koja dovode u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Prije isključenja javnosti, disciplinska tužiteljica, Alma Hasanović, zatražila je da vijeće ukloni braniteljicu Nožicu iz postupka, jer je ova advokatica uključena i u predmet “Bosnalijek” pred Kantonalnim sudom u Sarajevu – što je jedan od predmeta koji se spominje u tužbi protiv Kanevčev.

Nožica je rekla da nema konflikta interesa u vezi s tim da zastupa tužiteljicu u disciplinskom postupku, te jednog od optuženih u predmetu “Bosnalijek”.

“U ovom predmetu, radi se o dokumentu koji je pronađen kod jedne od osumnjičenih, a koji se odnosi na informaciju o stanju predmeta. Ne znamo kako se on našao tu, ali se nadam da ćemo to saznati tokom postupka, dakle, tu nema nikakvog konflikta”, rekla je Nožica.

Disciplinska komisija odbila je prijedlog o razrješenju braniteljice Nožice.


US Embassy - Logo“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

Denis Džidić