Članak

Dostiću za višestruko silovanje deset godina zatvora

6. Oktobra 2016.13:38
Sud BiH osudio je Krstu Dostića da je u sklopu širokog i sistematičnog napada na bošnjačko stanovništvo na području Foče, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), silovao trudnu žensku osobu zbog čega mu je izrečena kazna od deset godina zatvora.

Dostić je proglašen krivim da je neutvrđenog datuma u periodu između aprila i avgusta 1992. godine u naselju Ljubovići (općina Foča) silovao S-1 i zaprijetio joj da ne smije nikome reći, te da je u narednom periodu dolazio još dva ili tri puta te izvršio silovanje.

Predsjedavajuća Sudskog Vijeća Mira Smajlović je rekla da je Tužilaštvo BiH bez razumne sumnje dokazalo da je optuženi Dostić dolazio u kuću gdje je u inkriminisanom periodu boravila oštećena S-1.

“Vijeće smatra iskaz oštećene S-1 apsolutno valjanim i iskrenim, što su i ostali svjedoci potvrdili u svojim svjedočenjima”, rekla je Smajlović.

Sudsko vijeće smatra da dokazi Odbrane nisu bili dovoljni da ospore navode optužnice.

Prema mišljenju Sudskog vijeća, Dostić je postupao sa direktnim umišljajem, svjestan situacije i posljedica, te znajući za širok i sistematičan napad nad civilima bošnjačke nacionalnosti, koji je u tom periodu bio na području Foče.

Ovom presudom, Dostić se obavezuje da oštećenoj S-1 isplati naknadu za duševnu bol u iznosu od 40 hiljada konvertibilnih maraka (KM).

Kao olakšavajuće okolnosti, Sud je cijenio da je Dostić porodičan čovjek sa dvoje djece, a kao otežavajuće, bezobzirnost koju je pokazao izvršenjem ovog djela.

Na ovu presudu moguće je ulaganje žalbe.

Srđan Kureljušić