Članak

Vučenović platio 350.000 KM za radnju

7. Jula 2016.14:45
Na suđenju za pranje novca od trgovine ljudima u Azerbejdžanu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je svoju kamenorezačku radnju prodao optuženom Srpku Vučenoviću za 350.000 KM. Svjedok Radenko Oroz je rekao da je prodaju radnje, koja se nalazi u općini Gradiška, dogovorio sa Božom Vučenovićem, a realizirao sa njegovim bratom Srpkom.

Dodao je da je kupoprodajnim ugovorima iz 2009. godine obuhvaćeno zemljište i građevinski dio, kao i mašine.

Oroz je pojasnio da su napravili dva ugovora i da mu je na račun koji je bio otvoren u Pavlović banci isplaćeno u dva navrata po 90.000 eura. Svjedok je kazao da radnja ni danas ne radi. Vučenovićev branilac Dragiša Jokić kazao je da je radnja blokirana 2010. godine.

Prema optužnici, Srpko Vučenović je od 2008. do sredine 2013. godine na račune otvorene u nekoliko banaka u Republici Srpskoj (RS), primio oko 2,2 miliona KM.

U optužnici je opisano da mu je novac, radi prikrivanja porijekla, uplaćen od njegove braće Bože i Milana Vučenovića protiv kojih se također pred Sudom BiH vodi postupak zbog trgovine ljudima i pranja novca, odnosno radne eksploatacije radnika iz BiH u Azerbejdžanu.

Navodi se da su uplate novca u različitim iznosima u eurima i dolarima vršene preko “offshore” kompanija sa Novog Zelanda, Paname, Velike Britanije i osoba iz Azerbejdžana, a kojim je Srpko Vučenović između ostalog kupovao nekretnine i opremu.

Nakon saslušanja svjedoka, tužiteljica Elvira Stanojlović počela je sa prezentacijom dokumentacije koja, kako je rekla, pokazuje da je Srpko Vučenovič imao otvorene račune u pet banaka, da je davao naloge za podizanje novca, te ko je iz inostranstva vršio uplatu.

Branilac Jokić uložio je prigovor zakonitosti, navodeći da je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske (RS) bez sudske naredbe dostavilo podatke o računima Srpka Vučenovića, kao i da dokumentacija iz Pavlović banke nije originalna.

Stanojlović je odgovorila da se podaci o bankovnim računima mogu dostaviti i bez naredbe suda, a da su u Pavlović banci stavili pečat na kopije dokumenata. Dodala je da banke ne mogu dostavljati originalne dokumente.

Suđenje se nastavlja 22. avgusta, kada će Sudsko vijeće obavijestiti stranke u postupku da li će prihvatiti dokumente na koje je Odbrana uložila prigovor.

Prvobitno je optužnicu u ovom predmetu podiglo Specijalno tužilaštvo RS u ljeto prošle godine, a Okružni sud u Banjoj Luci se proglasio nenadležnim, nakon čega je optužnica proslijeđena državnom pravosuđu.

Amer Jahić