Članak

Sjećanje na ubijene Rogatičane

17. Juna 2016.13:29
Posjetom masovnim grobnicama u jami Paklenik i deponiji Ivan polje obilježit će se 24. godišnjica stradanja nesrpskog stanovništva s područja Rogatice.

“Posjetit ćemo jamu Paklenik, gdje je ekshumirano 73 naših sugrađana i Višegrađana, i položit ćemo cvijeće za sve žrtve, a potom ćemo isto uraditi i na grobnici na Ivan polju, odakle je ekshumirano 65 osoba iz Rogatice i okolnih sela”, kaže Mirsad Durmišević, član Organizacionog odbora Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza”.

Obilježavanje stradanja Durmišević je najavio za nedjelju, 19. juna, na godišnjicu kada je život izgubio najveći broj Rogatičana.

Zbog učešća u ubistvima 48 ljudi počinjenim 15. juna 1992. kod jame Paklenik (općina Sokolac), pred Sudom BiH osuđeni su Miloš Pantelić, na 15 godina, i Predrag Milisavljević, na 20 godina zatvora. Za ubistva civila na Ivan polju niko nije osuđen.

Predsjednica Udruženja “Suza” Majda Ćurevac navodi da su porodice žrtava ogorčene sporim radom pravosuđa. Prema njenim riječima, svake godine, pa tako i ove, Udruženje poziva pravosudne institucije na ažurnost.

“Mi smo nezadovoljni, stvarno smo nezadovoljni procesuiranjem ratnih zločina. (…) Svake godine također apelujemo i na vlasti da podrže porodice žrtava u boli i pridruže se obilježavanju, pa vidjet ćemo ko će doći ove godine”, kaže Ćurevac.

Ona dodaje da su mnogi osumnjičeni za ratne zločine u Rogatici u bjekstvu, a među njima i Rajko Kušić, bivši komandant Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Kušić je optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, tako što je u saradnji s pripadnicima policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Srpske opštine Rogatica organizirao nezakonito zatvaranje nesrpskog civilnog stanovništva u zatočeničke objekte.

Prema optužnici, nezakonito zatvarani civili su ubijani, premlaćivani, zlostavljani, odvođeni na prinudne radove ili na nepoznata mjesta, i od tada se mnogi vode kao nestali.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je veliki broj zatočenih žena i djevojaka silovan i seksualno zlostavljan. Kušić je, kako je tad saopćeno, učestvovao u preko 150 ubistava u Rogatici i na lokalitetu jame Paklenik.

Durmišević navodi da Udruženje svake godine posjećuje druge lokacije u sklopu obilježavanja, jer je veliki broj stanovnika Rogatice ubijen.

Međutim, konačan broj stradalih Rogatičana nije poznat, kaže Majda Ćurevac.

“Ja sam iz naselja Gračanica. Na nekim spiskovima spominje se stradanje 19 osoba iz tog dijela Rogatice, a ja ih znam nabrojati stotinu”, ističe Ćurevac.

Ona napominje da su brojne masovne grobnice nađene na području Rogatice, a jedna od najvećih se nalazi u Žepi.

Brojni Bošnjaci iz Rogatice, dodaje Durmišević, protjerani su ili zatočeni u objekte u ovom i drugim gradovima, gdje su psihički i fizički zlostavljani.

Džana Brkanić