Članak

Osuđenik zatražio povrat novca od optuženog

7. Juna 2016.11:30
Na suđenju istražiocu Tužilaštva BiH Muji Smajloviću, osuđenik Zdravko Jurković zatražio je od optuženog da mu vrati novac koji je dao, kako tvrdi, da bi mu sinu bila izrečena povoljnija kazna i premještaj iz zeničkog zatvora.

Jurković je pred Državnim sudom rekao da povrat novca traži jer Smajlović nije uspio izdejstvovati da mu sinu bude izrečena blaža kazna, kao ni da bude prebačen iz Zenice.

Pojasnio je da mu je profesor iz Stoca Miro Šutalo kazao da mu može pomoći oko sina uz nadoknadu od 10.000 eura. Šutalo je, prema Jurkoviću, rekao da se treba dati novac kako bi sin Davor, koji je hapšen zbog trgovine drogom, dobio godinu ili dvije zatvora.

“Ljudi će ići na godišnji odmor. Treba im dati…”, prisjetio se Jurković riječi profesora.

Svjedok je dodao da se sa Smajlovićem i Šutalom upoznao 2011. ili 2012. godine. Napomenuo je kako je ranije Šutalo kontaktirao sa Smajlovićem oko svog sudskog postupka.

Jurković je izjavio da mu je na jednom od sastanaka Smajlović kazao da nije siguran da sinu može “završiti kaznu od godinu-dvije zatvora”, već tri. Dodao je da je bio zadovoljan tom kaznom s obzirom da mu je sin trgovao velikim količinama droge.

Od manje kazne, kako je rekao Jurković, ništa nije bilo s obzirom da je njegov sin, nakon priznanja krivnje, osuđen na pet i po godina zatvora.

Jurković je napomenuo da je na jednom od sastanaka sa optuženim kazao da je Šutalu dao 10.000 eura i da je vidio da Smajloviću ništa nije jasno. Dodao je kako je tada zaključio da optuženom profesor nije dao taj iznos novca.

Nakon što mu je sin upućen na izdržavanje kazne, Jurković je, kako je rekao, ponovo stupio u kontakt sa Smajlovićem i dao mu 3.000 eura, da pokuša izdejstvovati premještaj u mostarski zatvor.

“Sami smo ja i on bili”, prisjetio se svjedok.

On je ispričao da je Smajloviću dao i 5.000 eura kako bi Dragan Šarenac dobio zatvorsku kaznu do godinu dana. Pojasnio je da mu je Šarenac dao duplo više novca, ali su se dogovorili da na početku daju samo polovinu. Svjedok je dodao da je za vrijeme primopredaje novca Šarenac bio u toaletu jer su se tako dogovorili.

Svjedok je kazao i da je Smajlovića počastio sa 1.000 eura nakon što mu je on vratio 20.000 eura oduzetih tokom hapšenja. Odbrana Smajlovića nije imala pitanja za svjedoka.

Smajlović je optužen da je od 2012. do početka 2015. godine bez znanja tužitelja ostvarivao kontakte s osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci, obećavajući im pogodnosti, za što je primio najmanje 10.000 eura i darove.

Na ovom ročištu iskaz je dao inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je govorio o tome da se Smajlović raspitivao o Robertu Iličiću. Inspektor, čije ime nije dozvoljeno objaviti, kazao je da je razgovor sa Smajlovićem tajno sniman, a koji je pušten u sudnici. Dodao je da je Smajloviću rekao da se Iličić spominje u bazi SIPA-e. Pojasnio je da je dogovor u SIPA-i bio da Smajlovića, ako se bude detaljnije interesovao, uputi na vođu tima za narkotike.

Suđenje se nastavlja 12. jula.

Amer Jahić