Članak

“Nezakonito” izdržavanje kazne

27. Maja 2016.11:28
Osuđenik za ratni zločin Niaz Hodžić nezakonito je upućen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od godinu dana, smatra njegova braniteljica Lejla Čović.

Čović je pojasnila da su 28. marta podnesene dvije žalbe za odlaganje početka izdržavanja kazne i da se zatvorska zamijeni novčanom kaznom. Iako nisu bile donesene odluke, Hodžić je 5. aprila upućen na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Sarajevu.

“Zakon je takav da osuđeno lice podnese molbu za odlaganje početka izdržavanja kazne i ne može stupiti na izdržavanje kazne prije nego se riješi ta molba pravosnažnom odlukom”, kazala je Čović.

Prema njenim riječima, Sud u Brčkom, kada je zaprimio zahtjeve za odlaganje početka izvršenja kazne i zamjene zatvorske kazne novčanom, trebao je obavijestiti zatvorsku ustanovu koja, kada joj se javi osuđenik, ne treba da ga primi.

“Ovdje se desio taj propust, da KPZ Sarajevo nije bio obaviješten od strane Suda Brčko Distrikta”, kazala je Čović.

S druge strane, Nijazija Kalender, sudija Osnovnog Suda Brčko Distrikta, rekao je da nijednom odredbom Krivičnog zakona Brčko Distrikta BiH niti Zakona o krivičnom postupku Brčko Distrikta BiH nije propisana bilo kakva komunikacija niti korespondencija između suda i KPZ-a.

“Tako da iz tog razloga nisam kontaktirao sa KPZ-om Sarajevo u postupku odlučivanja po molbi osuđenog za zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom”, kazao je Kalender.

Čović je istaknuo da na molbu o odlaganju početka izdržavanja kazne zatvora nikada nije odgovoreno.

Kalender je ustvrdio da ne raspolaže informacijama o postupanju sa molbom za odlaganje početka izdržavnja kazne, ističući da je 6. aprila donio rješenje da se zatvorska kazna u trajanju od jedne godine zamjeni novčanom u iznosu od 36.500 konvertabilnih maraka.

Prema riječima Kalendera, obaviješten je da je Hodžić stupio na izdržavanje kazne već 5. aprila.

Prema odluci Ustavnog suda BiH, kako je pojasnila Čović, obligatorna je obaveza da se kazna od godinu dana zamjeni novčanom.

Odbrana Hadžića se žalila i na visinu novčane kazne, ističući da je 100 maraka najviši iznos po danu zatvora.

“Mi smo se žalili jer domaćinstvo ne ostvaruje bilo kakva primanja, mislim da je samo jedna osoba zaposlena na minimalnu plaću”, kazala je Čović.

Zbog žalbe, Kalender je pojasnio da je Apelacioni sud Brčko Distrikta 6. maja ukinuo rješenje o zamjeni zatvorske kazne novčanom i u toku je ponovni postupak.

Albina Sorguč