Palicom po prstima

31. Marta 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Derventi i Bosanskom Brodu, svjedoci Tužilaštva BiH su izjavili da ih je tukao optuženi Almaz Nezirović.

Ilija Ćuk je rekao da je zarobljen u naselju Čardak u Derventi, 25. aprila 1992. godine. Zajedno s nekim komšijama odveden je u privatnu kuću u Lovrića sokaku. Kako je kazao, tu večer su mučeni, a sutradan su prebačeni u Dom vojske.

“Prevezli su nas kamionom. Unutra je bio jedan mrtav čovjek, a nas su tjerali da ližemo njegovu krv”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je potom prebačen u hangar u Rabiću, koji nije bio uslovan za život.

“Slabo sam koga tu znao od stražara. Bio je Almaz Nezirović, neki što su ga zvali ‘Talijan’, bilo ih je još. (…) Almaz Nezirović je zlostavljao”, naveo je Ćuk.

On je opisao da ih je optuženi Nezirović u Rabiću u dva navrata tukao palicom. Prvi put skinuti su goli i od njih je, kako je rekao, traženo da stave tri prsta na stol, a drugi put morali su staviti cijelu ruku, po kojoj ih je tukao.

“Jedan prst mi je ostao deformisan od palice. (…) Neko me je – da li Nezirović ili neko drugi – nogom udario u stražnjicu taj prvi put kad nas je tukao palicom. To sam teško podnio. Osjećao sam se poniženo”, izjavio je svjedok.

Nezirović, bivši pripadnik HVO-a, optužen je da je 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje (općina Derventa) i u logoru u naselju Tulek (općina Bosanski Brod) učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Savo Nedinić, drugi svjedok, kazao je da je 26. aprila 1992. zarobljen zajedno sa suprugom i komšijama u naselju Čardak, te da su odvedeni u Dom vojske u Derventi. Nakon tri dana, kako je rekao, prebačeni su u hangar u Rabiću.

“Odatle nikud nismo izlazili, nije bilo hrane, ni vode. Prvu stolicu sam imao nakon 27 dana”, opisao je svjedok.

Nedinić je ispričao da je Almaz Nezirović naredio da se zarobljenici skinu goli, a onda ih je udarao palicom po prstima. On je istakao da je Nezirović posebno zlostavljao svog radnog kolegu.

“Imam trajne psihičke posljedice. Strah. Teška srca dolazim u Sarajevo”, kazao je on.

Odbrana je navela da je Nedinić u izjavi iz 2007. godine rekao da je srpsko stanovništvo prije zarobljavanja pružalo otpor, što je svjedok negirao.

Odbrana je konstatovala da u toj izjavi nije nijedanput naveo da ga je tukao Almaz Nezirović. Nedinić je kazao da je u toj izjavi riječ o drugom predmetu.

Svjedok Ostoja Šarčević je izjavio da ga je u Rabiću tri puta premlatio Dražen Kisić, koga je Nezirović puštao da ulazi dok je on bio u smjeni.

“Kisić mi je polomio sva rebra, a Almaz je gledao. On mu je rekao: ‘Ne smiješ ga ubiti, popisan je’, a potom me uhvatio za kosu i uvukao unutra”, prisjetio se Šarčević.

On je kazao da je bio jedan od zarobljenika koje je Nezirović tukao palicom po prstima, te drugim dijelovima tijela. Rekao je da je imao svega 48 kilograma kada je 19. juna pobjegao s kopanja rovova.

“Čuo sam da ima svjedoka koji idu i za pare svjedoče, ja nisam od tih”, dodao je Šarčević.

Suđenje se nastavlja 21. aprila.