Hapšenja zbog kriminala u Bobar banci

31. Marta 2016.00:00
Deset osoba je uhapšeno zbog kriminala u Bobar banci i sticanja koristi od oko 123 miliona maraka. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH nisu saopćili imena uhapšenih.

Ove institucije su saopćile da su uhapšene osobe, kao organizovana grupa, počinile kriminal u Bobar banci, prvenstveno u nezakonitoj dodjeli višemilionskih kredita i bankarskih garancija za razne poslove. Krediti i garancije, navodi se u saopćenju, davani su preduzećima čiji su vlasnici povezani ili su suvlasnici Bobar banke.

“Znali su da se naplata sredstava neće moći realizirati i da su korištene nezakonite garancije, te da će nastupiti šteta koja će prouzročiti stečaj navedene banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH”, saopćilo je Tužilaštvo.

Iz ove institucije dodaju da su ovim kriminalom ugroženi depoziti građana, firmi, gradova, općina, zdravstvenih i penzijskih fondova, elektroprivrede, te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita.

Iz SIPA-e su saopćili kako pretresaju objekte na tri lokacije na području Bijeljine i Banje Luke kako bi pronašli dokaze koji se mogu koristiti u daljnjem postupku.