Tužilaštvo nakon urgencija našlo izjavu svjedoka

11. Marta 2016.00:00
Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja Peri Radišiću, Sudsko vijeće je konstatovalo da je u Tužilaštvu BiH nađena izjava svjedoka koju je Odbrana tražila.

This post is also available in: English

Predsjedavajuća Vijeća Jasmina Kosović je kazala da se, zbog propusta tužitelja, izgubilo vrijeme, te da su nekoliko puta slali dopis sa urgencijama da se pronađe izjava koju je Odbrana tražila.

“Nakon što smo se obratili glavnom tužitelju, vi ste našli izjavu. Vrijeme je prošlo, a mogli ste odmah uraditi šta ste trebali”, rekla je Kosović.

Tužilac Milorad Barašin je kazao da nema ništa protiv da Odbrana sasluša svjedoka čija se izjava tražila, dodavši da je tražio kod tužitelja kod kojeg je bila i tek je jučer pronađena.

“Molim Sud da ne vrši pritisak na tužitelja. To je nekorektno i pritisak da tužilac gradi Odbranu optuženog. (…) Ja i dalje stojim na stanovištu da sam sve dao Odbrani što sam imao”, dodao je Barašin.

Nakon što je pregledala izjavu, brraniteljica optuženog Pere Radišića je rekla kako želi da ovaj svjedok bude pozvan jer postoje kontradiktornosti u izjavama.

Radišić je optužen da je od 1992. do 1995. godine, kao komandir radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti.

Na teret mu je stavljeno odvođenje više osoba na prinudne radove, gdje je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest osoba, a veći broj ranjen.

Suđenje će se nastaviti 18. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English