Tužilaštvo ponovo traži izuzeće sudije u slučaju “GRAS”

19. Februara 2016.00:00
Tužilaštvo Kantona Sarajevo ponovo je, zbog sumnje u pristrasnost, zatražilo izuzeće predsjednika Sudskog vijeća u postupku protiv Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića, bivših rukovodilaca GRAS-a.

Zbog ovog zahtjeva je ponovo odgođen planirani početak suđenja Jusufraniću i Petroviću, koji su optuženi da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja oštetili GRAS i budžet Kantona Sarajevo.

Tužilac Senad Osmić je kazao kako sudija Muhidin Hajdarević već ima “formirano uvjerenje o dokazima” zbog ranijih odluka koje je donosio.

On je pojasnio da je Hajdarević 2015. godine dva puta odbio prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora Jusufraniću i Petroviću.

Također, kako je dodao, Hajdarević je 2013. odbio potvrditi optužnicu u predmetu “GRAS”. Takvom odlukom, prema riječima tužioca, formirao je mišljenje o “nepostojanju osnovane sumnje za počinjenje krivičnog djela” u ovom postupku.

Tužilac Osmić je kazao da nepristrasnu odluku mogu donijeti samo sudije koje se nisu prije suđenja upoznali sa dokazima. Dodao je kako je Hajdarević bio dužan obavijestiti predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu da je ranije donosio odluke u ovom predmetu.

Početkom ovog mjeseca, Kantonalni sud u Sarajevu izuzeo je, također na zahtjev tužioca, sutkinju Indiru Jahić iz ovog postupka. Jahić je izuzeta s obzirom na to da postoji sumnja u njenu pristrasnost, jer je njen suprug se zaposlio u GRAS-u u vrijeme dok je optuženi Jusufranić bio direktor te firme.

Nakon toga je za predsjednika Sudskog vijeća imenovan sudija Hajdarević.

On je pitao zašto ranije u pismenoj formi nije dostavljen prijedlog za izuzeće, na što je tužilac Osmić je odgovorio kako je jučer pregledao kompletan spis, te da je prije početka ročišta održan uži kolegij Tužilaštva na kojem je donesena takva odluka.

Zatim se Hajdarević pozvao na odluke Ustavnog suda BiH i Vrhovnog suda Federacije BiH iz drugih predmeta. Tako se u odluci Vrhovnog suda, kako je rekao, navodi da sudjelovanje predsjednika Sudskog vijeća prilikom odlučivanja u pritvoru, a kasnije u vođenju postupka “ne izaziva sumnju u nepristrasnost, jer se ne radi o istom nivou dokazanih činjenica”.

Branilac Muhidin Kapo je dodao kako na ovaj način Tužilaštvo traži “podobnog sudiju”.

Odluku o izuzeću sudije Hajdarevića Kantonalni sud će donijeti naknadno.

Amer Jahić