Članak

Odvođenje u logor “Gabela”

30. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se odvođenja iz Veledarove Mahale u logor “Gabela” u julu 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok, kojem je dodijeljen pseudonim A, ispričao je kako se krio do 19. jula 1993. godine, kada se predao nakon što mu je supruga rekla da će “onaj ko se ne preda biti likvidiran”.

Naveo je da je ušao u “maricu” u kojoj je, kako je dodao, bilo između 15 i 18 osoba bošnjačke nacionalnosti iz Veledarove Mahale.

Na pitanje ko je hapsio, svjedok je kazao da je vidio dvojicu kod “marice”, a da je jedan od njih bio optuženi Ivica Čutura, civilni policajac. Pojasnio je kako ne poznaje Čuturu, već je od ljudi u “marici” saznao o kome se radi.

“Ja te se ne sjećam. Uopće se ne sjećam”, odgovorio je svjedoku optuženi Čutura.

Pored Čuture, za zločine počinjene u općini Čapljina sudi se Nikoli Zovki, Petru Krndelju i Kreši Rajiču. Prema optužnici, Zovko je bio komandir Policijske stanice Čapljina, Krndelj pomoćnik komandira, Rajič komandir voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Čapljini, a Čutura aktivni policajac.

Jednom od tačaka optužnice Čutura, Zovko i Krndelj se terete za nezakonito hapšenje civila iz sela Veledarova Mahala i njihovo odvođenje u logor “Gabela”.

Svjedok A nije znao odgovor na pitanje Branka Karadeglića, branioca optuženog Čuture, ko je odlučivao da se ide u “Gabelu”. Teza Odbrane, kako je rekao branilac, jeste da je Čutura pitao te ljude gdje da ih voze, a oni su izabrali “Gabelu”.

Svjedok je izjavio da nije čuo da je neko naređivao da se uđe u “maricu”, niti da je neko prijetio ili se ponašao bahato. Dodao je kako je posljednji ušao u “maricu”. Kazao je i da ne zna ko ih je odvezao za “Gabelu”.

Suzana Tomanović, braniteljica optuženog Krndelja, tvrdila je u ispitivanju da je svjedok uhapšen 13. jula 1993. godine, što on nije prihvatio.

Navode je potkrijepila popisom zatvorenika, rekavši kako se svjedokovo ime nalazi odmah do imena jedne osobe koja je uhapšena 13. jula. Prethodno je svjedok kazao kako je popisan odmah po dolasku u “Gabelu”.

Braniteljica je rekla da se na popisu zatvorenika daleko od njegovog nalaze imena osoba koje je svjedok naveo da su s njim u “marici” dovezene u “Gabelu”.

Suđenje se nastavlja 13. januara.

Amer Jahić


This post is also available in: English