Članak

Ponovno svjedočenje oštećene

23. Decembra 2015.00:00
Nakon što su Odbrane dvojice optuženih za silovanje počinjeno 1994. godine na području Bihaća, okončale izvođenje materijalnih dokaza, Sudsko vijeće je najavilo ponovno svjedočenje oštećene.

This post is also available in: English

“Vijeće je donijelo odluku da još jednom pozove oštećenu, a vezano je za njen iskaz dat 2. maja 1994. godine Vojnoj policiji u Bihaću”, kazao je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Iskaz oštećene iz maja 1994. godine, koji je dat bataljonu Vojne policije Petog korpusa Armije BiH (ABiH), bio je među 13 materijalnih dokaza koje su Odbrane Adila Vojića i Bekira Mešića zajedno uložile u sudski spis.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je na ovaj dokaz uložio prigovor zakonitosti i relevantnosti.

“Smatramo da izjava nije sačinjena prema propisima Zakona o krivičnom postupku. Oštećena govori o događaju iz optužnice, ali u skraćenom obliku… Taj dokaz se trebao koristiti prilikom ispitivanja oštećene”, rekao je tužilac.

Optužnica Državnog tužilaštva tereti Vojića i Mešića da su, kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa ABiH, u noći između 1. i 2. maja 1994. godine naizmjenično silovali jednu ženu, te natjerali i drugu osobu da je seksualno zlostavlja.

Odbrana je kao dokaze, između ostalih, uložila i zapisnike o saslušanju Bore Boričića te sina oštećene od 2. maja 1994. godine, zatim krivičnu prijavu bataljona Vojne policije Petog korpusa ABiH upućenu Okružnom vojnom sudu u Bihaću od 4. maja 1994.

Među dokazima je i dopis Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) o dnevnim događajima Policijske stanice Bihać od 27. marta 1993. te od 1. maja 1994. godine.

Za većinu uloženih dokaza Tužilaštvo je uložilo prigovor o relevantnosti.

“Iz dopisa MUP-a od 27. 03. mi možemo saznati da je oštećena preživjela sličnu situaciju, odnosno da je umalo silovana. Ali to nije predmet ove optužnice”, kazao je Hasanspahić.

Suđenje se nastavlja 30. decembra.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English