Članak

Špijunska služba na području Hadžića

17. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na teritoriji općine Hadžići, vojni vještak Odbrane je rekao da su razoružani muškarci srpske nacionalnosti s područja Pazarića i Tarčina predstavljali opasnost jer je bila “razvijena špijunska služba”.

This post is also available in: English

Vještak Hazim Šadić je kazao da su ovi muškarci bili opasnost po bezbjednosnu situaciju, te dodao da su ratni zarobljenici mogli biti zatvoreni “sve dok su predstavljali opasnost za taj prostor”.
“Dojave su predstavljale možda i veću opasnost za jedinice Armije BiH nego što je naoružanje”, rekao je vještak, istaknuvši da je od srpskog stanovništva oduzeto preko 700 dugih cijevi.
Šadić je napomenuo da je bio formiran odred Teritorijalne odbrane srpskog stanovništva te naglasio da je to utvrdio jer su postojali spiskovi i broj naoružanja koje je podijeljeno srpskom stanovništvu. Istaknuo je da je Jugoslovenska narodna armija (JNA) naoružavala isključivo srpski narod.
Na pitanje Optužbe da li su te jedinice Teritorijalne odbrane počele djelovati, vještak je kazao da nisu imale vremena jer su prije početka aktivnosti razoružane.
“Taj odred bi povezao snage iz Hadžića s Bradinom. Sarajevo bi bilo dovedeno u duplu blokadu”, rekao je vještak, koji je sa iznošenjem nalaza počeo 10. decembra.
Za zločine počinjene na području općine Hadžići sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, koji su, kako se navodi u optužnici, bili pripadnici vojne i policijske vlasti, upravnici ili stražari u logorima.
Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, fizičku i duševnu patnju te odvođenje zatočenika na prinudni rad.
Šadić je kazao i da nije postojala mogućnost da se zatvorene osobe s područja Hadžića premjeste u Zenicu ili Sarajevo.
“Grad Sarajevo je bio ratna zona i tamo ne smiju biti vođeni zarobljenici”, rekao je vještak i dodao da je zbog granatiranja odvođenje u Zenicu bilo nemoguća misija.
Nastavak suđenja zakazan je za 24. decembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English