Članak

Ništa više od stražara

1. Decembra 2015.00:00
U završnoj riječi Odbrana Ramiza Avdovića, optuženog za zločine počinjene 1992. nad srpskim civilima u Sarajevu, istakla je kako nije pružen nijedan materijalni dokaz da je optuženi bio komandir straže u zatvoru, niti su svjedoci Tužilaštva to potvrdili.

This post is also available in: English

Odbrana je naglasila da nisu dokazane ni tri radnje za koje je Avdović optužen kao počinitelj.

“Ramiz Avdović je bio stražar i ništa više”, kazao je branilac Mirza Kovač.

Avdoviću se zajedno sa Iulian-Nicolaeom Vintilom sudi za zločine počinjene nad srpskim civilima u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Centralnog zatvora. Tužilaštvo smatra da su civili bili izloženi patnji i mučenju te odvođeni na prisilni rad.

Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Avdović, kako je rekla Odbrana, nije mogao poduzeti bilo kakve radnje da bi se položaj zatvorenih popravio.

Osvrćući se na iskaz Dragomira Pejovića, koji je ustvrdio da ga je optuženi udario nogom u cjevanicu, Odbrana je zaključila da su njegova sjećanja upitna, jer – iako je kazao da poznaje optuženog – nije ga mogao prepoznati u sudnici.

Odbrana je također napomenula da se na suđenju “čulo koji su to sve visokopozicionirani funkcioneri bili upoznati sa postupanjem određenih stražara”.

Na osnovu nalaza vještaka, prema Odbrani, eventualne povrede koje su dobili zatvorenici treba cijeniti kao lake povrede.

Odbrana prvooptuženog Avdovića će sa izlaganjem završne riječi nastaviti 15. decembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English