Članak

Nepoznat uzrok smrti zatočenika

26. Oktobra 2015.00:00
U nastavku suđenja optuženima za zločine počinjene u Bileći, vještak sudske medicine je rekao da nije mogao utvrditi uzrok smrti Ferhata Avdića, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u maju 2002. godine.

This post is also available in: English

Vještak sudske medicine Hamza Žujo potvrdio je da je izvršio obdukciju Avdića, kojeg je identifikovao otac, te utvrdio da nema mekih tkiva, samo kosti.

“Na kostima trupa i udova nisu nađeni znaci povređivanja, te se ne bih mogao izjasniti o uzroku smrti”, kazao je Žujo, dodavši da je tijelo ekshumirano na gradskom groblju u Bileći.

Vještak je naveo mogućnost prirodne smrti, kao i povrede trbušnih organa.

Svjedoci Optužbe su tokom suđenja navodili da je Ferhat Avdić, koji je bio zatvorenik, podlegao nakon premlaćivanja.

Vještak sudske medicine po nalogu Tužilaštva BiH je vještačio i medicinsku dokumentaciju o vrsti i stepenu povreda za Sadika Mujačića, utvrdivši da Mujačić ima prelom lakta i rebara.

Žujo je napomenuo da je nalaz i mišljenje o Mujačićevim povredama bazirao isključivo na medicinskoj dokumentaciji koja mu je dostavljena iz Španije. Utvrdio je da ima teške povrede, lomove, na osnovu “koštanog žulja”.

Naglasio je da je povreda lakta mogla nastati tupinom zamahnutog oruđa, a povreda rebara udarcem – nogom obuvenom u cipelu. Vještak je ostavio mogućnost i da su povrede nastale udarom tijela u tvrdu podlogu.

Za zločine počinjene u Bileći sudi se Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću. Vujović i Duka optuženi su da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu Stanice javne bezbjednosti (SJB) i Đački dom u Bileći, gdje su zatvorenici zlostavljani, mučeni i ubijani, a Ilić za učešće u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima.

Prema optužnici, Vujović je bio načelnik SJB-a Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Odbrane su na ovom ročištu navele pitanja koja bi, da je živ, postavili Sabiru Bajramoviću, čiji je iskaz pročitan na prošlom ročištu. U tom iskazu Bajramović je rekao da je među osobama koje su ga udarale u zatočeničkim objektima u Bileći bio Miroslav Duka.

Neka od pitanja koja su Odbrane Vujovića i Duke navele da bi postavile svjedoku jesu i pitanja “o nelegalnom” naoružavanju Bošnjaka u Bileći.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. novembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English