Članak

Zajedno sa optuženim

5. Oktobra 2015.00:00
Svjedok Odbrane Radomana Fundupa, optuženog za zločine počinjene u Foči, ispričao je kako je sjedio sa optuženim u trenutku kada se začula pucnjava u Čohodor Mahali.

This post is also available in: English

Svjedok Borislav Fundić se prisjetio kako je 10. juna 1992. godine nakon sahrane otišao u kuću žalosti, gdje je do njega sjedio optuženi, njegovi roditelji i neke druge osobe.

On je istakao da je tu bio i izvjesni Danilo Fundup, te pojasnio da je s njim u bližem srodstvu nego sa optuženim.

Uniformisani Danilo Fundup, kako je svjedok naveo, djelovao je malo pijan i galamio je.

“Čuo sam: ‘Haj’mo, šta čekate?’ Tad je Radoman zagalamio na njega: ‘Sjedi’, rekao je Fundić, dodavši da “ne zna šta je on mislio s tim”, ali da je “bilo sramota čuti” i da je zato Radoman dreknuo na Danila, koji je potom otišao.

On je posvjedočio kako je nakon toga čuo dva do tri kratka pucnja, te da je oko 16.30 sati optuženi otišao da odveze roditelje kući.

Radomana Fundupa, bivšeg pripadnika Fočanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH optužilo je za ubistva i zlostavljanje civila. Sa još dvije osobe, kako se navodi u optužnici, u Čohodor Mahali je učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet osoba, te u ranjavanju jedne žene.

Optužen je i za zlostavljanje troje civila, od kojih su dvoje bili djeca. S još jednom osobom, kako stoji u optužnici, došao je u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške, stvarajući im dojam da će biti strijeljani.

Ovaj svjedok je rekao da je uskoro i on krenuo kući, te da je na odlasku ispred dvije kuće vidio tijelo muškarca i žene. Prema njegovom iskazu, čuo je priče da je to uradio izvjesni Radović, za kojeg je ispričao da ga je vidio na groblju, ali ne i u kući.

Tokom određenih unakrsnih pitanja, javnost je bila isključena sa ročišta.

Na ovom suđenju, svoj iskaz je dala i Bahra Rikalo, koja je ispričala kako je čula da se u junu 1992. godine poslije sahrane desilo ubistvo u Čohodor Mahali.

Odbrana je ovoj svjedokinji predočila izjavu prema kojoj je rekla da je počinitelj bliski rod sa preminulim čija je bila sahrana, što je ona negirala istaknuvši da ne zna ko je počinio ubistvo.

Suđenje će se nastaviti 30. oktobra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English