Članak

Odvođenje muškaraca u Lokanj

21. Septembra 2015.00:00
Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju je ispričala da je bila u grupi s ljudima koji su nakon zarobljavanja 14. jula 1992. godine sprovedeni u zvorničko selo Lokanj.

This post is also available in: English

Svjedokinja, kojoj je dodijeljen pseudonim S-9, kazala je da je preko 100 civila iz Teočaka tog dana krenulo šumskim putem ka teritoriji pod kontrolom Armije BiH (ABiH) i da su ih srpski vojnici opkolili nedaleko od Lokanja.

“U tom putu i šumi bili smo iscrpljeni i iznemogli. Odjednom se začuo pucanj. Zapucali su oko nas i tu smo opkoljeni”, rekla je svjedokinja.

Ispričala je da je u šumi ostala opkoljena grupa muškaraca i tri žene, te da su ih srpski vojnici prilikom vezivanja tukli. Prisjetila se da je naoružani vojnik izveo civila iz grupe i odveo ga.

“Čuo se samo jedan pucanj, i to je to”, kazala je ona.

Nakon što su bili svezani i pretučeni, kako je rekla, sprovedeni su u selo Lokanj, kod jedne kuće, gdje su ponovo pretučeni. Prema njenim riječima, muškarci su potom odvedeni na livadu, a njoj i dvjema ženama naređeno je da uđu autobus. Dodala je da su u autobus uvedena i trojica muškaraca koji su bili pretučeni, te su krenuli ka Zvorniku.

Na području Zvornika, kako je kazala, bila je zatvorena na nekoliko mjesta i u oktobru 1992. godine je razmijenjena.

Za zločine počinjene u Lokanju sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Cvjetku Popadiću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću.

Oni su optuženi za učešće u napadu na kolonu koja je 14. jula 1992. godine krenula iz Teočaka, te sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je njih 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Zaštićena svjedokinja S-9 rekla je da nije prepoznala nikog od vojnika koji su ih zarobili u šumi i odveli u Lokanj.

Na suđenju je također završeno ispitivanje i svjedokinje Tužilaštva Senije Bubić, započeto prije dvije sedmice. Ona je kazala da je bila prisutna na razmjeni i identifikaciji ubijenih u Lokanju. Odbrana je navela da se u dokumentaciji o identifikaciji navodi da su ubijeni bili pripadnici Armije BiH (ABiH).

“Ranije sam rekla da su naknadno dobili taj status”, izjavila je svjedokinja, te pojasnila kako porodice nisu prihvatale da se njihovi ubijeni članovi evidentiraju kao civili.

Suđenje se nastavlja 28. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English