Članak

Otimanje sina u Potočarima

10. Septembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je da joj je sedamnaestogodišnji sin istrgnut iz ruku u julu 1995. u Potočarima, te da ga je nakon indentifikacije sahranila 2009. godine.

This post is also available in: English

Sabaheta Fejzić je kazala da je 11. jula sa sinom Rijadom došla u Potočare, dok joj je suprug Šaban otišao kroz šumu.

“Bilo je puno žena i djece. Bilo je strašno i užasno. Neki su se smjestili u glavnu bazu UN-a, neki oko fabrika. Odmah smo bili opkoljeni od strane srpskih vojnika. Neki su dolazili sa crnim uniformama, sve su pod sobom gazili, i žene i djecu”, prisjetila se svjedokinja.

Fejzić je rekla da je 13. jula odlučila da krene autobusom sa djetetom.

“Morali smo da prođemo kroz živi štit koji su napravili holadski vojnici. Po dvoje do autobusa, da deportuju. Poslije njih su nas dočekali, i s jedne i s druge strane, policajci i vojnici s puškama. Kada sam ja naišla, oni mom djetetu kažu da ide desno, ja sam nastavila da idem, a oni kažu da ide desno… Svi koliko ih je bilo, navališe da mi otimaju dijete”, izjavila je svjedokinja.

Ona je dodala da je molila da joj puste sina, ali da su je ugurali u kamion.

“Pokušavala sam da iskočim, jer sam osjećala da je to kraj za moje dijete. Moje je dijete ubijeno”, kazala je svjedokinja.

Dodala je da joj je dijete pronađeno u grobnici, a da za suprugom još traga.

Fejzić je naglasila da je noć sa 12. na 13. juli bila najužasnija koju je doživjela u Potočarima.

“Odvodili su muškarce, dječake, silovali curice. To vam bude tolika vriska, mogli smo se čuti do pola Srbije”, rekla je Fejzić.

Ona je svjedočila na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici. Na teret im je stavljeno učešće u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako se navodi, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica.

Na pitanja Odbrane, svjedokinja je kazala da njen nije bio vojno angažovan dok je bio u Srebrenici, te da je ona član Upravnog odbora Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. septembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English