Članak

Svjedok drugi put vraćen

8. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, Sudsko vijeće je po drugi put prekinulo saslušanje svjedoka Optužbe Abduselama Sijerčića kako bi mu bio dodijeljen pravni zastupnik.

This post is also available in: English

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić odlučio je prekinuti ispitivanje Sijerčića, dok mu se ne imenuje pravni zastupnik da tokom svjedočenja ne bi sam sebe inkriminisao.

Sijerčić, nekadašnji komandant 31. drinske brigade Armije BiH (ABiH), počeo je sa svjedočenjem 25. augusta, ali je tada njegovo ispitivanje prekinuto nakon što je Sudsko vijeće kazalo da nije u mogućnosti pratiti njegov iskaz jer mu Tužilaštvo BiH ranije nije dostavilo karte o kojima će ga ispitivati.

Na ovom ročištu Sijerčić je na karti pokazivao lokacije u blizini Goražda na kojoj su bile pozicije Vojske Republike Srpske (VRS) i ABiH. On je posvjedočio da je Goražde u ljeto 1992. godine bilo u “potpunoj opsadi”, zbog čega su jedinice ABiH odlučile pokrenuti akciju kodnog naziva “Krug” u cilju “sklanjanja jedinica neprijatelja”.

Sijerčić je rekao da je sa Zaimom Imamovićem, komandantom snaga ABiH u Goraždu, jedinicama usmeno naredio pravce napada. Nakon što je počeo odgovarati na pitanja tužioca Mirze Hukeljića o zadacima Šestog bataljona 31. brigade ABiH u akciji “Krug”, Odbrane optuženih su se usprotivile da bi svjedoku Sudsko vijeće trebalo dodijeliti pravnog zastupnika.

Branilac Fahrija Karkin je kazao da Sijerčić nema “pravno znanje” te da u toku istrage nije odgovarao na pitanja o zadacima u cijeloj akciji “Krug”.

“On sigurno nije svjestan značaja koje njegovi odgovori nose”, rekao je Karkin i dodao da je Sijerčić imao pravnog zastupnika i tokom davanja iskaza u istrazi.

Sudsko vijeće je prihvatilo primjedbu branioca i prekinulo ispitivanje Sijerčića, a sudija Jukić je tužiocu kazao da je informaciju o tome da je svjedok ranije imao pravnog savjetnika trebao navesti ranije.

Sijerčić je svjedočio na suđenju Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši, koji su optuženi za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice (općina Rogatica), u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete ABiH, dok su ostali bili pripadnici ove jedinice.

Na ovom ročištu u korist Državnog tužilaštva je svjedočio Rusmir Pavica, bivši komandir voda pri Šestom bataljonu 31. brigade ABiH, koji je rekao da su njegovi borci u augustu 1992. bili smješteni u Gornjem Brčigovu. Prema njegovim riječima, u obližnjem selu Donje Brčigovo bili su takozvani “kukavičani”.

On se prisjetio da su 15. augusta 1992. godine, odnosno početkom akcije “Krug”, pripadnici njegovog i Kukavičkog voda bili raspoređeni na putnu komunikaciju kod sela Jabuka. Dodao je da tog dana nisu vođene borbe.

Na pitanje da li mu je poznato šta se desilo 27. augusta u selu Kukavice, svjedok je rekao da je čuo nešto iz medija, ali pripadnici njegovog i Kukavičkog voda u tome nisu mogli učestvovati jer su “tada vođene borbe na drugim lokacijama”.

Suđenje se nastavlja 15. septembra, kada će Sijerčić po treći put biti pozvan.

Denis Džidić


This post is also available in: English