Članak

Hapšenje za zločine u Janji

8. Septembra 2015.00:00
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su tokom rata nezakonito zatvarale, premlaćivale i zlostavljale civile na području Janje.

This post is also available in: English

Uhapšeni Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić i Branislav Trišić sumnjiče se da su od 1992. do 1994. godine, kao pripadnici Centra javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina i Stanice milicije Janja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo.
Tužilaštvo BiH smatra da su Bogdanović, Đokić, Ikić i Trišić nezakonito zatvarali civile i vršili pretrese na području Janje i okoline.
“Nezakonito privođene žrtve su tom prilikom mučene, zlostavljane i premlaćivane. Tri osobe su od posljedica zlostavljanja smrtno stradale, a veći broj žrtava pretrpio je fizičke i psihičke ozljede, koje su ostavile trajne posljedice na njihovo zdravlje”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Državno tužilaštvo sumnjiči četvoricu uhapšenih za učešće u premlaćivanju i zlostavljanju civila.
“Usljed progona stanovništva, svakodnevnim odvođenjem, pritvaranjem, mučenjem i zlostavljanjem, stvarana je atmosfera stalnog straha za život i sigurnost bošnjačkog stanovništva. Zbog toga je bošnjačko stanovništvo bilo prinuđeno da napusti područje Janje, plaćanjem novčanih iznosa pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS)”, navodi se u saopćenju.
Stanovništvo koje nije napustilo Janju, kako smatra Tužilaštvo BiH, odvođeno je na prinudne radove, u logor Batković ili su korišteni kao živi štit u borbama na Majevici.
Uhapšeni Trišić je, kako je saopćilo Državno tužilaštvo, inspektor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, a Bogdanović uposlenik u institucijama Brčko Distrikta.
Osumnjičeni će biti predani Tužilaštvu BiH, gdje će biti ispitani, nakon čega će biti donesena odluka da li će se tražiti njihovo pritvaranje ili određivanje mjera zabrane.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English