Članak

Podignuta optužnica protiv Suada Ramića

26. Augusta 2015.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Suada Ramića zvanog Bubu zbog zločina protiv civila počinjenog 1992. godine na području općine Gornji Vakuf – Uskoplje.

This post is also available in: English

Ramić, nekadašnji pripadnik Armije BiH (ABiH), nepotvrđenom optužnicom se tereti da je tokom jula 1992. godine fizički i psihički zlostavljao muškarce hrvatske nacionalnosti.
Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, Ramić je zajedno s nekoliko pripadnika ABiH maltretirao dvojicu muškaraca hrvatske nacionalnosti ispred zgrade Vatrogasnog doma u Gornjem Vakufu, a zatim ih odveo do obližnjeg ugostiteljskog objekta, u kojem je bio pritvoren veći broj civila.
Tužilaštvo BiH tereti Ramića da je, zajedno s drugim pripadnicima ABiH, zarobljene civile izveo iz ugostiteljskog objekta i sproveo u bazen koji se nalazio pored objekta, gdje su na njih pucali, usljed čega su meci udarali u zid bazena iznad njihovih glava.
“Nakon toga ih je Ramić primorao da plivaju u praznom bazenu pucajući u njihovom pravcu i pogađajući dno bazena oko njih, što je kod civila izazvalo jaku duševnu i fizičku bol, te su nakon toga primorani da nose granate na linije fronta”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Albina Sorguč


This post is also available in: English