Članak

Sredinom septembra početak suđenja za zločin u Štrpcima

24. Augusta 2015.00:00
Suđenje desetorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za otmicu putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada, počet će 14. septembra čitanjem optužnice i uvodnim riječima.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu BiH, Tužilaštvo je navelo da će za ispitivanje svjedoka i uvođenje materijalnih dokaza biti potrebno 50 sati.

Tužilac Džermin Pašić je najavio posebne prezentacije video i foto zapisa tokom saslušanja svjedoka.

Tužilaštvo je optužilo Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića, te Miću Jovičića za otmicu 20 putnika iz voza Beograd – Bar 27. februara 1993. godine u mjestu Štrpci (opština Rudo).

“Nakon otmice, žrtve su odvedene u školu u mjestu Prelovo kod Višegrada, gdje su mučene, zlostavljane i opljačkane, te su nakon toga, sa vidnim povredama, prevezene do mjesta Mušići, gdje su ubijene, a njihova tijela bačena u rijeku Drinu”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon rata, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga.

Optužnica je potvrđena 18. maja 2015. godine.

Desetorica optuženih su uhapšeni krajem prošle godine u zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, a kasnije su pušteni uz mjere zabrane.

U Srbiji je zbog zločina počinjenog u Štrpcima uhapšeno pet osoba, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta ove godine.

Do sada je za zločin u Štrpcima osuđen samo Nebojša Ranisavljević, kojeg je Sud u Crnoj Gori osudio na 15 godina zatvora.

Lamija Grebo


This post is also available in: English