Članak

Presuda Mati Čondriću 18. septembra

21. Augusta 2015.00:00
Odbrana Mate Čondrića u završnoj riječi je zatražila da optuženi bude oslobođen krivice za zločine počinjene na području Bosanskog Broda, a Sud BiH zakazao je izricanje presude za 18. septembar.

This post is also available in: English

Branilac Davor Šilić je kazao da Tužilaštvo BiH nije iznijelo dovoljno dokaza, te da bi zato Čondrić trebao biti oslobođen krivice da je omogućio silovanje jedne žene u Bosanskom Brodu, a potom je i sam zlostavljao.
Čondriću je na teret stavljeno da je u ljeto 1992. godine omogućio dvojici pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) da u kotlovnici stadiona “Polet” siluju jednu osobu. Prema optužnici, Čondrić je ovu osobu potom i sam seksualno zlostavljao na ponižavajući način. On je optužen i za psihičko i fizičko zlostavljanje dvije osobe.
Šilić se u završnoj riječi osvrnuo na iskaz svjedokinje Tužilaštva BiH N.H. kazavši da je različito opisivala događaj.
“N.H. je prvi put spomenula ime mog branjenika 2014. godine – a mi smatramo da je to produkt sugestivnih pitanja – da bi poslije oštećena kazala da je u dilemi i da se ne sjeća kako se tačno preziva Mato”, naveo je advokat Šilić.
Odbrana se također osvrnula i na svjedočenje Slobodanke Vidić, koja je rekla da je bila zatočena zajedno sa oštećenom N.H., ali kako se ne sjeća da je neko dolazio po nju i odvodio je iz logora.
“Vidić je kazala da se ne sjeća osobe pod imenom Mato Čondrić”, naveo je advokat i dodao da je moglo doći i do zamjene identiteta, jer je bilo više osoba s imenom Mato.
Šilić je dodao i da je njegov branjenik u julu 1992. godine teško ranjen, te da on fizički nije mogao boraviti u logoru u periodu za koji se tereti optužnicom.
Optuženi Čondrić se obratio Sudskom vijeću kazavši da on nema nikave veze sa događajima koji mu se stavljaju na teret, te da je pošten čovjek.
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi tražilo da Čondrić bude proglašen krivim, a Sudsko vijeće će izreći presudu 18. septembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English