Članak

Porodice protiv razmjena

16. Jula 2015.00:00
Svjedok Odbrane Mustafe Đelilovića, optuženog za zločine počinjene na području Hadžića, rekao je da opštinske vlasti nisu mogle riješiti problem u vezi sa razmjenom zarobljenika.

This post is also available in: English (English)

Mehmed Musić, bivši član Opštinske komisije za razmjenu, kazao je da su se porodice nestalih Hadžićana protivile razmjeni Srba koji su bili zatvoreni na području Hadžića.

Svjedok je pojasnio da su porodice tražile da se zatvorenici ne razmijene dok se ne sazna šta je sa njihovim članovima porodica koji su 1992. godine ostali na srpskom dijelu opštine.

“Žene i djeca su organizovali protest i niko od nadležnih, ni Armija ni niko, to nije mogao spriječiti”, rekao je Musić.

On je dodao kako su porodice prijetile da će, ukoliko se zarobljenici puste, oni napustiti borbene linije.

“Prijetili su i meni i gospodinu Mustafi da će napraviti haos. Niste mogli predvidjeti šta će se desiti”, kazao je svjedok.

Na pitanje Odbrane ko je mogao riješiti taj problem, on je odgovorio: “Po meni, to je mogao riješiti samo Alija Izetbegović iz Sarajeva, jer njegove naredbe su se morale poštovati.”

Musić je kazao kako je traženo od državnih organa da riješe ovaj problem. Dodao je da se nakon što je postao član Komisije s područja Hadžića tražilo 180 osoba.

“Još tražimo 92 lica”, rekao je on.

Svjedok je pojasnio da se protiv nekih zarobljenika vodio krivični postupak, ali da su se porodice protivile da se zarobljenici vode u Sarajevo na suđenje.

Ðelilović je, zajedno sa Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom optužen za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, fizičku i duševnu patnju, te odvođenje zatočenika na prinudni rad.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, dok su ostali bili pripadnici vojne, policijske vlasti, upravnici u logorima. Kalember je bio stražar u “Silosu”.

Na početku svjedočenja, Musić je ispričao šta se na području opštine Hadžići dešavalo neposredno pred rat, te kako je uhapšen.

On je rekao da je nakon hapšenja u maju 1992. bio zatvoren u više objekata, a među njima je i kasarna u Lukavici, odakle je 46 zarobljenika odvedeno i do sada nije nađeno.

Saslušanje ovog svjedoka nastavit će se 20. augusta.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English (English)