Članak

Obilježeno stradanje u Biljanima

10. Jula 2015.00:00
U selu Biljani nedaleko od Ključa održana je komemoracija na kojoj je odata počast za oko 250 žrtava ubijenih u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Mujo Begić, iz Instituta za nestale osobe BiH, kazao je da je u napadu srpskih snaga na naselja oko Biljana 9. i 10. jula 1992. ubijeno preko 250 civila, među kojima je bila i beba od pet mjeseci Amila Džaferagić i njen četvorogodišnji brat Almir, kao i njena majka.

“Među civilima je puno staraca, žena i djece. Biljani su posebna krajiška priča i danas, uz Srebrenicu, jedno od najtužnijih mjesta i mi moramo i trebamo se svake godine prisjećati ovog zločina i odati počast nevinim žrtavama”, rekao je Begić.

On je kazao da su posmrtni ostaci civila pronađeni u nekoliko masovnih grobnica, među kojima su Landište 1 i Crvena zemlja.

“Mali je broj presuda koje se odnose na Biljane. Uglavnom su to pojedinačne presude koje se odnose na izvršioce, ali je činjenica da je to bio organiziran i sistematičan napad na nedužne civile. Sve dok svi koji su učestvovali u ovom zločinu ne budu procesuirani, nema satisfakcije za porodice ubijenih niti je pravda zadovoljena”, dodao je Begić.

U Ključu je od oko 600 ekshumiranih žrtava bilo i 47 žena i 20 djece.

Dženita Duraković


This post is also available in: English