Članak

Markovićima 20 godina zatvora

24. Juna 2015.00:00
Prvostepenom presudom Suda BiH Bosiljko i Ostoja Marković su osuđeni na po deset godina zatvora za silovanja 14-godišnjakinje u Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH, kazao je da je van svake razume sumnje utvrđeno da su optuženi silovali maloljetnu S-4.
Maksumić je kazao da je Vijeće utvrdilo da su Markovići, kao pripadnici Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 28. juna 1992. naizmjenično više puta silovali S-4, prisiljavajući je da ih nakon silovanja oralno zadovoljava.
Markovićima je dosuđeno da solidarno isplate na ime nematerijalne štete 26.500 maraka oštećenoj zbog povrede slobode i prava ličnosti i nanesene duševne boli. Ovo je prvi put u Sudu BiH da se tokom krivičnog postupka dosudi naknada oštećenoj.
“Oni su se zajedno sa Predragom Cicmanovićem, koji je poginuo 1995. godine, dovezli kombijem kojim je upravljao Mirko Božić pred kuću A. A., te je iz kuće Cicmanović izveo S-4 i uveo je u kombi, gdje ju je prisilio na spolni odnos”, kazao je sudija Maksumić.
Vijeće je utvrdilo da joj je je Cicmanović stavio nož pod grlo, a jedan od optuženih joj naslonio pištolj na čelo, a potom se vozilo zaustavilo u selu Dabovci.
“Nakon čega su Cicmanović i optuženi naizmjenično izvršili silovanje S-4, prisiljavajući je da ih nakon silovanja seksualno zadovoljava”, kazao je Maksumić.
On je naglasio da je Sud u cijelosti poklonio vjeru svjedokinji S-4, koja je navela da su je nakon zaustavljanja kombija, naizmjenično silovali i drugi vojnici u kombiju.
Dodao je da Sud nije poklonio vjeru svjedocima koji su svjedočili na okolnosti alibija za Bosiljka Markovića.
Markovići su osuđeni po Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) koji je važio u vrijeme počinjena djela, a za koji je utvrđeno da je blaži za počinioca.
“Sud nalazi da je kazna od po deset godina primjerena okolnostima slučaja i da će poslati jasnu poruku potencijalnim izvršiocima da neće proći nekažnjeno”, kazao je Maksumić.
Markovićima, koji nisu prisustvovali izricanju presude, kao ni njihovi branioci, produžene su mjere zabrane koje su bile ranije određene.
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Albina Sorguč


This post is also available in: English