Članak

Bez saznanja o ubistvima na brani

10. Juna 2015.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedoci Odbrane su rekli da im nije poznato da je optuženi Ostoja Stanišić izdavao naredbe za ubistva na brani u Petkovcima u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Nikola Stević, nekadašnji pripadnik Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je u julu 1995. godine primijetio “neku nepoznatu vojsku” u školi u Petkovcima, ali da nema saznanja da je bilo ko iz Šestog bataljona imao veze sa ubistvima na petkovačkoj brani.
Kako je objasnio Stević, 10. jula 1995. godine javljeno mu je da mu je sin, takođe pripadnik Zvorničke brigade VRS-a, poginuo na liniji, i od tada se svega iz tog perioda sjeća kao kroz maglu.
“Sahrana je bila 13. jula 1995. godine. Bio sam u lošem stanju i jedino čega se sjećam jeste da su pripadnici Šestog bataljona dolazili kod mene da mi izjavljuju saučešće, ali ko je tog dana bio i ko je prisustvovao saharani – toga se ne sjećam”, izjavio je Stević.
U nastavku svjedočenja rekao je da je za ubistva Srebreničana na brani u Petkovcima čuo kasnije, ali da zna da je cijelo selo Petkovci bilo ogorčeno zbog toga.
Ostoji Stanišiću se, zajedno s Markom Miloševićem, sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, zarobljenici su bili u novoj školi u Petkovcima prije odvođenja na obližnju branu.
Stanišić je, kako se navodi u optužnici, bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a sa sjedištem u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.
Na ovom ročištu iskaz je dao i Dragan Marjanović, takođe nekadašnji pripadnik Šestog bataljona Zvroničke brigade VRS-a.
Kazao je da je između 15. i 18. jula 1995. godine otišao u Srebrenicu, gdje je tražio svog poginulog brata, te da nema saznanja o zarobljenicima u školi u Petkovcima, kao i ubistvima na brani.
“Poslije bratove sahrane, koja je bila 20. jula 1995. godine, čuo sam za zarobljenike koji su bili zatvoreni u školi. Koji je to datum bio, ne znam, jer ja nisam bio tu. Samo sam čuo priče i to je sve”, objasnio je Marjanović.
Naredno ročište zakazano je za 1. juli.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English