Članak

Smanjene kazne za zločine u Zvorniku

9. Juna 2015.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je kazne trojici osuđenih za zločine počinjene u Zvorniku primijenivši zakon bivše Jugoslavije kao blaži po počinioca.

This post is also available in: English

Sretenu Lazareviću je kazna smanjena sa devet na sedam godina zatvora, Draganu Stanojeviću sa sedam na pet, a Slobodanu Ostojiću sa pet na tri i po godine zatvora.

Oni su osuđeni zbog premlaćivanja i nečovječnog postupanja prema zatočenicima u Zvorniku. Umjesto Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), po novoj presudi oni su osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva po Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ).

Kako je rekao predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirza Jusufović, od olakšavajućih okolnosti cijenjeno je da su porodični ljudi, da nisu ranije osuđivani, korektno držanje na suđenju, kao i da su neki svjedoci naveli da su pomagali zatvorenicima.

Vijeće je kao otežavajuće okolnosti za Lazarevića i Stanojevića u obzir uzelo brojnost radnji i upornost u vršenju djela, kao i da su bili rezervni policajci.

Ovaj postupak je obnovljen nakon što je Ustavni sud BiH 15. aprila djelimično ukinuo pravosnažnu presudu Suda BiH kojom su Lazarević, Stanojević i Ostojić osuđeni u septembru 2010. godine.

Lamija Grebo


This post is also available in: English