Članak

Presuda Ragužima iduće sedmice

3. Juna 2015.00:00
Nakon iznošenja završnih riječi u kojima su Odbrane Veselka i Ive Raguža zatražile oslobađanje njihovih branjenika od optužbi za zločine počinjene u Čapljini i Stocu, Apelaciono vijeće je izricanje presude zakazalo za srijedu, 10. juni.

This post is also available in: English

“Najteže se braniti kada nema od čega da se braniš. (…) Mi moramo da se branimo od završnih riječi Tužilaštva BiH, koje su proistekle iz vapaja i očaja. Pitam se da li smo bili na istom suđenju”, kazao je Branko Karadeglić, branilac Veselka Raguža.
On je dodao da je Tužilaštvo tokom obnovljenog suđenja nastojalo da prisutne u sudnici dovede u zabludu stavljajući svjedocima riječi u usta.
“Svjedok Medin Kaplan nije potvrdio kazivanje brata Alije da je Veselko Raguž vršio pritiske na njega”, naveo je Karadeglić i dodao da njegov branjenik nije učinio ništa ružno, što potvrđuju i iskazi svjedoka.
Karadeglić je zatražio da Apelaciono vijeće donese oslobađajuću presudu te dodao da je i u prvostepenom postupku ukazivao da se u ovom predmetu treba koristiti blaži zakon, odnosno krivični zakon bivše Jugoslavije.
Prvostepenom presudom iz januara 2014. godine Veselko i Ivo Raguž su, kao bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), oslobođeni optužbi za hapšenje i zatvaranje muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Stoca, prisilno preseljenje žena i djece, te fizičko zlostavljanje i mučenje civila u julu i augustu 1993. u Dretelju.
U novembru prošle godine Apelaciono vijeće je u odnosu na optuženog Ivu Raguža ukinulo presudu u cijelosti, a djelimično u odnosu na Veselka Raguža, te naložilo novo suđenje.
Odbrana Ive Raguža je istakla da on nije bio vojni policajac, već vojnik pješadinac, koga je “lažno” optužio svjedok Alija Kaplan.
“Duboko smo uvjereni da se radi o montaži braće Kaplan, u koju su uveli i rodbinu”, kazao je Marko Raguž, advokat Ive Raguža, te zatražio da se njegovog branjenika oslobodi odgovornosti.
Sud će presudu objaviti u srijedu, 10. juna.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English