Članak

Ubistvo supruga

26. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trnovu, svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla da je njen suprug ubijen 1992. godine radeći policijski posao.

This post is also available in: English

Anđelka Knežević je kazala da se suprug Dragoljub priključio rezervnom sastavu policije u Trnovu u drugoj polovini 1991., a da je ubijen 21. aprila 1992. godine, što je saznala od svog brata.

Prema njenom iskazu, brat joj rekao da je bila zasjeda i da su poginuli i drugi policajci, a da su u kamionu iz kojeg je pucano bile “Zelene beretke”. Svjedokinja je rekla da joj je poslije policajac koji je preživio detaljno ispričao šta se dogodilo tog dana.

Radeći drugu smjenu, kako je navela, patrola u kojoj su bili muslimani i Srbi, zaustavila je kamion u blizini pilane u Trnovu. Ona je rekla da su policajci od vozača kamiona tražili da kaže gdje ide i šta vozi, a da je on samo slijegao ramenima.

“Kaže da se samo čulo repetiranje puške”, rekla je Knežević.

Ona je ispričala je da su ispod cerade bili naoružani vojnici koji su zapucali na policajce, a zatim se razbježali. Prema njenim riječima, nakon ovog događaja, policija se podijelila na muslimansku i srpsku.

Knežević je rekla da je na području Trnova ubijena i majka njenog supruga, koja je ugušena jastukom.

Svjedokinja je iskaz dala na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistva i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Svjedok Zuhdija Ožegović je rekao da je u prvoj polovini 1993. bio komandant takozvanog fočanskog bataljona brigade, koji je bio na položajima nedaleko od Trnova. Na toj poziciji, kako je rekao, ostao je do ljeta 1993. godine, kada su srpske snage zauzele Trnovo.

Tužiteljica Vesna Ilić je pročitala svjedokov izvještaj iz tog perioda u kojem piše da Godinjak “učestvuje u rukovođenju i komandovanju”, te da se mišljenje optuženog usvaja više nego njegovo.

Svjedok je odgovorio da Godinjak “nije kod nas” učestvovao u rukovođenju i komandovanju niti su zajedno učestvovali u nekim aktivnostima.

Suđenje se nastavlja 9. juna.

Amer Jahić


This post is also available in: English