Članak

Ubistvo dječaka na brani

15. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Zvornika, emitovan je videosnimak obilaska lica mjesta na kojem zaštićeni svjedok SB-1 objašnjava kako je u julu 1995. godine čuo optuženog Srećka Boškovića da govori kako je ubio dječaka jer je htio da bježi.

This post is also available in: English

Ovaj svjedok je na suđenju Boškoviću dao iskaz u januaru ove godine, svjedočeći iz druge prostorije uz izmjenu glasa.

Na današnjem ročištu emitovan je snimak obilaska lokaliteta brane na Petkovcima, gdje je, prema optužnici, Bošković iz automatske puške ubio dječaka, jednog od zarobljenih Srebreničana.

SB-1 na snimku, na kojem mu je izmijenjen glas i zamagljen lik, govori da je 1995. godine bio na brani, te da je tu vidio jednog dječaka, koji je bio 1980. godište.

Kako je naveo, čuo je pucanj ili dva, a nakon toga da Srećko Bošković, na pitanje zašto je ubio dječaka, odgovara da je htio da bježi.

Prema njegovim riječima, Bošković se jedini vraćao iz pravca gdje je dječak ubijen.

SB-1 je naveo da je Bošković nosio pušku – automatsku ili “papovku” – i da je bio u civilnoj odjeći.

Bošković je optužen, da je sredinom jula 1995. godine, nakon što su srpski vojnici strijeljali Bošnjake, a potom ukopavali njihova tijela na platou Crvene brane, prišao jednom dječaku i rekao mu da je slobodan, a nakon što se dječak udaljio, ubio ga iz automatske puške.

Svjedok SB-1 je potvrdio da je u blizini brane vidio pobijene ljude.

Tužilaštvo je na ovom ročištu uložilo i nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su dopisi da nema podataka o angažovanju Boškovića, fotografije Crvene brane u selu Đulići, satelitske snimke o mjestu gdje je pronađena grobnica, te snimak nakon premještanja leševa.

Odbrana je prigovarala na relevantnost nekoliko uloženih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. maj.

Albina Sorguč


This post is also available in: English