Članak

Alibi optuženom Salčinu

14. Maja 2015.00:00
Svjedok Odbrane dao je alibi optuženom Dževadu Salčinu zvanom Struja za odsijecanje dijela uha zarobljeniku Draganu Vukoviću na planini Igman u maju 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok je rekao da poznaje zarobljenika Vukovića, sa kojim je često kontaktirao na planini Igman, gdje je bila smještena jedinica “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), kojoj su on i Salčin pripadali.
On je rekao da nije uočio vidne povrede na Vukoviću do odlaska u napad na selo Trusina (općina Konjic), koji je izveden 16. aprila 1993. godine.
“Salčin je bio u toj akciji”, kazao je svjedok, čiji identitet ne objavljujemo na molbu Odbrane, jer se svjedok nalazi u “programu zaštite“.
Nakon Trusine, kako je rekao svjedok, vojnici jedinice “Zulfikar”, među kojima je bio i Salčin, učestvovali su u više akcija na području Konjica i Jablanice. Pojasnio je kako su se na Igman vratili tek u julu 1993. godine, kada je Vojska Republike Srpske (VRS) pokrenula ofanzivu na tom području.
O odsijecanju dijela uha zarobljeniku Vukoviću, svjedok je, kako je kazao, saznao u Jablanici krajem 1993. godine.
“Ja sam čuo da je to uradio neki Struja”, rekao je on i dodao kako je na Igman dolazio i Sadiković zvani Struja, čije ime ne zna.
Svjedok je precizirao da je ta osoba bila vozač komandantu jedinice “Zulfikar”. On je kazao da je pretpostavio da je taj Struja odsijekao dio uha Vukoviću, obrazloživši kako optuženi Salčin to nije mogao uraditi.
“Nije bio problematičan nikada”, rekao je svjedok za optuženog Salčina.
Na prošlom ročištu je Tužilaštvo BiH dostavilo primjerak promijenjene optužnice, u kojoj se, umjesto maja 1993., kao vrijeme odsijecanja uha Vukoviću navodi mart 1993. godine.
Na ovu promjenu reagovala je Odbrana optuženog Salčina navodeći da su dosadašnji svjedoci iskaze davali u vezi sa majem 1993., te da će se o promjeni optužnice izjasniti u pisanoj formi.
Na ovom ročištu je Sudsko vijeće saopćilo da i dalje razmatra izmijenjenu optužnicu.
Suđenje se nastavlja 28. maja, kada će Salčin svjedočiti.

Amer Jahić


This post is also available in: English