Članak

Izlomljeni skeletni ostaci

Na suđenju Srećku Boškoviću, vještak sudske medicine je kazao da su u grobnici “Crvena brana” (općina Zvornik) pronađeni ostaci tijela oko 75 osoba mlađih od 18 godina.

This post is also available in: English

Rifat Kešetović je po naredbi Tužilaštva BiH uradio nalaz o ostacima pronađenim u masovnoj grobnici “Crvena brana” i rekao da, od ukupnog broja nađenih posmrtnih ostataka, oko 77 ih pripada osobama mlađim od 18 godina, a od toga je 12 neidentifikovanih.
Prema njegovim riječima, u većini slučajeva nije moguće utvrditi uzrok smrti jer su posmrtni ostaci prenošeni iz grobnica.
“Ti skeletni ostaci su izuzetno izlomljeni i raščlanjeni – vjerovatno zbog prenošenja tijela nakon smrti. Pojedini dijelovi tijela su nađeni u tri različite grobnice… U 115 slučajeva je utvrđen uzrok smrti, uglavnom su utvrđene povrede trupa, radi se i o strijelnom ozljeđivanju”, naveo je vještak.
Na pitanje tužioca Predraga Tomića na koji način je vršena identifikacija, vještak je odgovorio da je identifikacija bazirana isključivo na DNK analizi, ali da postoje slučajevi kada je vršena i prepoznavanjem odjeće i ličnih predmeta.
“U primarnoj grobnici nađen je veliki broj kamenja, zelene gline, nađeni su i artefakti i povez za oči… U izvještaju obdukcija spominje se da su nađeni povezi za ruke”, ispričao je Kešetović.
Srećko Bošković optužen je da je sredinom jula 1995. godine, nakon što su srpski vojnici strijeljali Bošnjake, a potom ukopavali njihova tijela na platou “Crvene brane” (općina Zvornik), prišao jednom dječaku i rekao mu da je slobodan, a nakon što se dječak udaljio, ubio ga iz automatske puške. Tijelo još uvijek nije pronađeno i identifikovano.
Nastavak suđenja je zakazan za 15. maj.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English