Članak

Pohvale Vintilinog rada u policiji

21. Aprila 2015.00:00
Odbrana Iulian-Nicolaea Vintile, optuženog za zločine počinjene u Sarajevu, uložila je dokumente u kojima su međunarodne organizacije pohvalile rad optuženog na osiguranju važnih ličnosti.

This post is also available in: English

Većina od oko 20 materijalnih dokaza koje je Vintilina Odbrana uložila su centifikati, pohvale i priznanja koje je optuženi dobio tokom rada u policiji.

Njegov branilac Vlado Adamović prezentovao je i fotografiju na kojoj se vidi da Vintila stoji pored Billa Clintona, bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), tokom posjete BiH.

“Vintila je prošao test američke službe. To je služba koja ima tolike resurse i kapacitete da su joj dostupni svi dokumenti i arhive. Vintila je kod ove službe prošao test za obezbjeđivanje američkog predsjednika”, rekao je Adamović.

On je prezentovao i druge pohvale koje je Vintila dobio tokom rada u policiji.

“Prezentujemo i potvrdu IPTF-a, jedinice za lokalnu policiju, sačinjene kada je vršena konačna provjera oko učešća u ratu. Vintila je dobio potvrdu, što znači da je prošao provjeru”, rekao je Adamović.

Vintili se zajedno sa Ramizom Avdovićem sudi za zločine počinjene nad srpskim civilima u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu. Tužilaštvo BiH smatra da su civili bili izloženi patnji i mučenju, te odvođeni na prisilni rad.

Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Adamović je prezentovao i iskaznice koje je optuženi dobio kao pripadnik Vojne policije Republike BiH. U iskaznicama se navodi da Vintila ima ovlasti da legitimiše građane, ulazi u tuđe stanove i druge prostorije, pretresa i posjeduje oružje.

Tužilaštvo BiH najavilo je kako će kao dokaze replike izvesti tri materijalna dokaza, što je Sudsko vijeće odobrilo.

Suđenje će se nastaviti 12. maja.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English