Članak

Optuženom nije jasna optužba

31. Marta 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Iulian-Nicolae Vintila je kazao da mu nije jasno zbog čega je optužen za zločin nad Srbima u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

This post is also available in: English

“Četiri godine razmišljam i nije mi jasno odakle ja”, izjavio je optuženi Vintila, kojem se sudi zajedno za Ramizom Avdovićem.

U “Viktor Bubanj” optuženi je, kako je ispričao, došao na mjesto kuhara u drugoj polovini juna 1992. godine. Kao kuhar, rekao je, nije mogao utjecati šta će se kuhati i u kojim količinama.

Tvrdi da nije mogao dijeliti hranu srpskim zatvorenicima jer je kuharima bilo zabranjeno da ulaze u prostorije u kojima su bili zatvorenici.

O navodu iz optužnice da je krajem juna 1992. godine jednog zatvorenika udarao vojničkim čizmama, optuženi je kazao: “Apsolutno nije tačno”, dodavši da je u to vrijeme nosio papuče.

U jesen 1992. godine, kazao je Vintila, postao je stražar u kasarni “Viktor Bubanj”. Njegov branilac Vlado Adamović je rekao da je u optužnici navedeno da je jednog zatvorenika udarao rukama dok nije pao na pod, na što je Vintila odgovorio: “Ja to sigurno nisam uradio.”

Nakon kasarne “Viktor Bubanj”, Vintila je, kako je kazao, radio u policiji i to na obezbjeđenju objekata i ličnosti. Kada je u Sarajevo dolazio Bill Clinton, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Vintila je, kako je rekao, bio dio tima koji ga je obezbjeđivao.

Prethodno je, kako je napomenuo branilac Adamović, morao proći stroge provjere. Branilac je upitao optuženog da li se osjeća išta krivim, na što je on odgovorio: “Apsolutno se ne osjećam ništa krivim jer ništa nisam uradio.”

Dodao je da mu nije jasno zašto su zatvorenici “uperili prstom” protiv njega.

Suđenje se nastavlja 21. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English