Članak

Počelo obnovljeno suđenje Ragužima

25. Marta 2015.00:00
Čitanjem dijela optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrana, pred Apelacionim vijećem Državnog suda počelo je obnovljeno suđenje Veselku i Ivi Ragužu za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine.

This post is also available in: English

Tužiteljica Remzija Smailagić je pročitala dio optužnice u kojem se navodi da je Veselko Raguž optužen kao nekadašnji komandant Četvrte brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a Ivo Raguž kao pripadnik ove jedinice za učešće u zatvaranju, mučenju i premlaćivanju grupe civila u logoru “Dretelj” 1993. godine.

Prema optužnici, Veselko Raguž je, kao nadređeni, propustio da spriječi i kazni radnje svojih podređenih.

Odbrane optuženih su uložile prigovor na pročitani dio optužnice, navodeći da nije riječ o “pročišćenoj” optužnici, kako je to naložilo Apelaciono vijeće nakon djelimičnog ukidanja presude.

“Želio bih da se osvrnem na ovaj dio o zatvaranju. Tužilaštvo nije preciziralo akt i zahtjevam da se to učini, da vidimo za šta se sudi mom branjeniku”, kazao je Branko Karadeglić, branilac prvooptuženog Veselka Raguža.

Vijeće je donijelo odluku da tužiteljica do narednog puta uredi optužnicu.

Prvostepenom presudom iz januara 2014. godine, Raguži su oslobođeni optužbi za hapšenje i zatvaranje muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Stoca, prisilno preseljenje žena i djece, te fizičko zlostavljanje i mučenje civila u julu i augustu 1993. u Dretelju.

U novembru 2014. godine Apelaciono vijeće je u odnosu na optuženog Ivu Raguža ukinulo presudu u cijelosti, a djelimično u odnosu na Veselka Raguža, te naložilo novo suđenje. Zbog nedostupnosti optužnica i presuda nije jasno za koje je događaje Veselko Raguž oslobođen, a to nije precizirano ni na ovom ročištu.

U uvodnim riječima Tužilaštvo BiH je naglasilo da će dokazati radnje koje se optuženima stavljaju na teret, te kako su Raguži bili svjesni tih radnji.

“Zatvoreni civili su 24 sata strahovali za svoj život. Bili su gladni i žedni, te zlostavljani. (..) Svi se svjedoci slažu u jednom: da su ih zlostavljali optuženi i drugi”, navela je Smailagić.

Odbrana Veselka Raguža je kazala da on nije kriv, te da će tokom obnovljenog suđenja uložiti i nove dokaze, dok je Odbrana drugooptuženog Ive Raguža rekla da je u pitanju montiran proces protiv njihovog branjenika.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić je kazao da će na početku dokaznog postupka u obnovljenom suđenju biti preslušani iskazi određenog broja svjedoka iz prvostepenog postupka. Nakon preslušavanja, Sud će odlučiti o daljnjem toku postupka.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English