Članak

Ime koje je izazivalo strah i trepet

25. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Bijeljine, svjedok Tužilaštva BiH prepoznao je optuženog Gligora Begovića kao osobu koja ga je tukla u logoru Batković.

Svjedok Mehmedalija Mešković je ispričao da je sredinom 1992. godine doveden u Batković, gdje ga je stražar po imenu Gligor tri puta istukao.

“Jednom me napolju premlatio, bilo je blato. Nogama me je premlatio… Imao je jak udarac, kad te udari, padaš kao kruška sa grane”, rekao je svjedok, pokazavši u sudnici na optuženog Gligora Begovića kao osobu koja ga je udarala.

Svjedok je dodao da ga je sva tri puta optuženi udarao ispred hangara.

“Samo kad bi se spomenulo ime Gligor, to je bilo strah i trepet. Čini mi se da je bio u SMB uniformi, imao je dužu kosu, goleme šake, imao je 20 do 25 godina, bio je mlađi čovjek”, pojasnio je Mešković.

Gligor Begović je optužen da je učestvovao u zločinima počinjenim nad civilima i zarobljenicima koji su držani u nehumanim uslovima u Batkoviću. On je optužen i da je lično premlaćivao zarobljenike i tjerao dvije osobe na seksualne odnose u ljeto 1992. godine.

Svjedok Mešković je dodao da su zatvorenici u logoru boravili u lošim uslovima, te da su stalno premlaćivani, zbog čega su neki i preminuli.

“Stražari su tukli i navečer. Dođu i onda čuješ galamu, katanac, cika, vriska. Ti se sakriješ da ne bi došao red na tebe. Ne mogu reći da li je Gligor navečer dolazio, to ne znam”, kazao je on.

Svjedok Edin Ibrahimović je ispričao kako ga je tokom zatočeništva u Batkoviću stražar po imenu Gligor jednom udario.

“Pripremao sam vodu da napravim čaj i naišao je Gligor. Kad je vidio da to radim, udario me je i ta ključala voda mi se prosula po zglobu. To mi se kasnije pogoršalo, vremenom se i inficiralo. Noga mi je buknula, a nisam imao nikakvu medicinsku pomoć”, rekao je on.

Na pitanje tužioca Miroslava Janjića da li u sudnici prepoznaje osobu koja ga je udarila, svjedok je kazao da ga nakon 20 godina ne može prepoznati.

Suđenje će se nastaviti 1. aprila.

Selma Učanbarlić