Članak

Sud ne prihvata saslušanje novih svjedoka

17. Marta 2015.00:00
Vijeće Suda BiH odbilo je prijedlog za saslušanje novih svjedoka Odbrane Iulian-Nicolaea Vintile, koji je optužen za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

This post is also available in: English

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je kako je Vijeće pažljivo razmotrilo zahtjev Odbrane u kojem je predloženo saslušanje svjedoka.

“Imajući u vidu spis, optužnicu, sve do sada provedene dokaze i ono za šta se optuženi terete, smatramo da saslušanje predloženih svjedoka neće doprinijeti dodatnom razjašnjenju”, rekla je Marenić.

Ona je navela kako bi se saslušanjem predloženih svjedoka Vijeće dovelo u poziciju da utvrđuje odgovornost osoba kojima se ne sudi.

“Vijeće nema namjeru proširivati optužnicu i utvrđivati odgovornost za osobe koje nisu obuhvaćene optužbom, to je ipak stvar Tužilaštva”, kazala je Marenić.

Odbrana optuženog Vintile, koja je sa provođenjem dokaza počela 26. augusta prošle godine, do sada je saslušala dva svjedoka i jednog vještaka te uložila materijalne dokaze. U zahtjevu koji je Sudu dostavljen u martu ove godine, Odbrana je predložila saslušanje još nekoliko svjedoka.

Vintila i Avdović su optuženi za zločine počinjene nad srpskim civilima u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu. Tužilaštvo BiH smatra da su civili bili izloženi patnji i mučenju, te odvođeni na prisilni rad.

Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Suđenje će se nastaviti 31. marta, kada je planirano da optuženi Vintila svjedoči u svoju korist.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English