Članak

Pet osoba optuženo za zločin u Štrpcima

3. Marta 2015.00:00
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika snaga Republike Srpske za ubistvo 20 putnika koji su prije 22 godine oteti iz voza u Štrpcima u BiH.

This post is also available in: English

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog sumnje da su 27. februara 1993. godine, kao bivši pripadnici oružanih snaga Republike Srpske, učestvovali u otmici i ubistvu civilnih žrtava.

“Podizanjem ove optužnice je poslije 22 godine od otmice 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza u stanici Štrpci načinjen prvi korak ka utvrđivanju istine o ovom događaju i ka dostizanju pravde za žrtve i njihove porodice”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Inače, ukupno 15 osoba uhapšeno je prošlog decembra u zajedničkoj akciji u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da je istraga protiv desetorice uhapšenih u zajedničkoj akciji sa srbijanskim tužilaštvom “u završnoj fazi”.

“Radimo na ovoj istrazi i mogu reći da se podizanje optužnice očekuje vrlo brzo”, rekao je Grubešić za BIRN.

Grupa vojnika predvođena Milanom Lukićem 27. februara 1993. godine naredila je otpravniku u stanici Štrpci da zaustavi brzi voz, koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar.

Vojnici su zatim primorali 20 putnika da izađu iz voza. Većina njih su bili građani bošnjačke nacionalnosti iz Srbije i Crne Gore. Uz njih, izveden je i jedan Hrvat koji je putovao u Crnu Goru u posjetu sinu, i jedan mlađi muškarac, čiji identitet nikada nije utvrđen.

Kamionom su odvezeni do škole u selu Prelovo, nadomak Višegrada, gdje su opljačkani i pretučeni. Nakon toga su dovedeni u susjedno selo Mušiće, gdje su ubijeni, a njihova tijela su bačena u Drinu.

Ostaci tijela četiri putnika nađeni su u jezeru Perućac u blizini Višegrada, dok ostala tijela nikada nisu pronađena.

Milan Lukić osuđen je u Haagu na doživotni zatvor za ratne zločine počinjene u Višegradu, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Sud u Crnoj Gori osudio je bivšeg pripadnika Lukićeve jedinice Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Štrpcima.

Tokom suđenja utvrđeno je da je otmica bila planirana, kao i da je Željezničko-transportno preduzeće Beograd u više navrata obavijestilo predstavnike Vojske Jugoslavije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije o pripremi otmice.

Marija Ristić


This post is also available in: English