Članak

Odbrana traži oslobađanje Šekarića

2. Februara 2015.00:00
Odbrana Dragana Šekarića zatražila je oslobađajuću presudu, ocijenivši da nije dokazana nijedna od četiri tačke optužnice koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen u Goraždu i Višegradu.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće zakazalo je izricanje presude za 13. februar.

Prema Odbrani, nijedan svjedok Optužbe nije potvrdio učešće optuženog u napadu na selo Lozje – Kokino Selo (opština Goražde) 22. maja 1992. godine u kojem su poginula četiri civila, a ranjeno šest.

“Nijedan svjedok učesnik događaja nije vidio optuženog, ostale izjave su čula-kazala”, rekao je branilac Borislav Jamina.

Kad je riječ o tački optužnice koja Šekarića tereti da je 3. juna 1992. u naselju Kosovo Polje, na području Višegrada, silovao jednu žensku osobu, a staricu koja mu se obratila za pomoć ugurao u zapaljenu kuću i ubio iz pištolja, Odbrana smatra da su iskazi svjedoka nepouzdani.

“U prvoj izjavi S-1 je za osobu koja ju je silovala navela da joj se predstavio kao Goraždak… U drugoj izjavi ga je opisala kao mlađe lice sijede, bijele kose, i da joj se predstavio kao Dragan”, podsjetio je Jamina i dodao da je u kasnijim iskazima ova svjedokinja opisivala počinioca kao smeđeg i crnog muškarca.

Svjedočenje Bakire Hasečić i Amele Međuseljac, prema ocjeni branioca, neprihvatljivo je, a posebno zvuči “nestvarno” da su one događaje posmatrale iz dvorišta i da ih nisu opazili vojnici koji su “ubijali i palili”.

Optužnica tereti Šekarića i da je 20. maja 1992. sa Milanom Lukićem i Vladom Vojinovićem u višegradskom naselju Dušće natjerao jednog civila da im preda sav novac i dragocjenosti, te da su se večernjim satima vratili i ubili jednu ženu.

Prema ocjeni Jamine, o ovom događaju prihvatljiv je iskaz kćerke ubijene Dženite Muhić, ali ne i zaštićene svjedokinje S-2, čije je svjedočenje, po Odbrani, bilo “pripremljeno”.

Navodeći razlike u iskazima ove dvije svjedokinje, Jamina ja kazao kako je Muhić spomenula da je taj dan vidjela Lukića, dok je S-2 nabrojala i Vojinovića i Šekarića.

“Svjedokinja Muhić poznaje Vojinovića kao školskog druga, i ovdje na suđenju je izjavila da bi ga prepoznala da ga je taj dan vidjela”, ocijenio je Jamina.

Odbrana je, u vezi sa optužbama za maltretiranje zatočenika u Uzamnici 1992. i 1993. godine, navela da je Tužilaštvo u izmijenjenoj optužnici proširilo optužbe, što je nedozvoljeno.

“Optuženi nije učestvovao u napadu na Lozje, u događajima u Kosovom Polju i Dušću, jer je u to vrijeme bio u Srbiji”, rekao je Jamina.

O tome, kao i o ranjavanju optuženog u junu 1992, kako je kazao branilac, govorili su svjedoci Odbrane.

Prema optužnici, Šekarić je bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”. Prema Odbrani, on je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Marija Taušan


This post is also available in: English